Andningsbesvär, sviter av intensivvård, lukt- och smakbortfall.
För några är besvären efter covid-19 svåra att bli av med.
Nu ska de kunna få hjälp på en mottagning på Centralsjukhuset i Karlstad.
På måndagen invigdes postcovid-mottagningen på CSK med bandklippning.
– Det här kommer att vara ett multifunktionellt team som jobbar för individens bästa med många olika delar, säger Eva Julin Dombrowe (L), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland.
För att få komma till postcovid-mottagningen krävs en remiss och att vissa undersökningar redan är gjorda. Orsaken till det är att man måste utesluta andra orsaker till att patienten inte mår bra.
– När läkarna på vårdcentralen inte kan göra mer så är det meningen att de ska kunna skriva en remiss, säger Marita Toreheim Kase, verksamhetschef på neurologi- och rehabiliteringskliniken.
Den som får komma till mottagningen ska kunna få hjälp av olika specialister, beroende på vad som behövs.
– Det kan handla om neurologer, psykiatriker, hjärtläkare, lungmedicin eller öron-, näsa-, halsläkare, säger hon.
Fysio- eller arbetsterapeuter ska också kunna hjälpa till.
Rekryterar efter sommaren
Hur många patienter som kan tänkas behöva hjälp är oklart. Men utifrån drygt 250 enkäter som skickats till patienter som vårdades på sjukhus för covid-19 uppskattar Marita Toreheim Kase att runt 25 skulle kunna vara fall för mottagningen.
Även patienter som inte behövt läggas in när de blev sjuka kan behöva hjälp av mottagningen.
Hur många som ska jobba på mottagningen är oklart, just för att man inte vet hur stort behovet är.
– Vi kommer att rekrytera personal efter sommaren, men innan dess kommer vi att plocka egen personal från slutenvården, säger Marita Toreheim Kase.
Remisserna börjar bedömas nu, men de första patienterna tas emot i slutet av sommaren.
Nytt arbetssätt
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert pekar på en annan möjlighet som redan är öppen för patienter som inte återhämtat sig från covid-19.
– Man kan få komma till Frykcenter i 14 dagar och få hjälp med allt från mindset till lungor och träning. Det kan också våra läkare i primärvården remittera till. Man får verktyg att använda när man är hemma igen och följs upp av sin vårdcentral, säger hon.
För Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är mottagningen ett exempel på hur vården ska jobba i framtiden.
– Systemet formar sig efter patienternas behov. Patienterna ska inte längre behöva ta hänsyn till hur vi har byggt systemet, i så stor utsträckning, så det känns bra.