Hoppa till huvudinnehållet

Engelska skolans rektor efter stora utbrottet: Vi stänger terminen ut

Publicerad:

Nästan 100 personer med koppling till skolan har smittats, kunde NWT avslöja i fredags.

Nu väljer hela Internationella Engelska skolan att köra distansundervisning sista perioden innan sommarlovet.

Rektorn Brian Tucek är trygg med beslutet och är själv en av de som har smittats.

– Jag har haft det ganska tufft den här sista veckan, säger han.

Utbrottet på Internationella Engelska skolan i Karlstad beskrivs av smittskyddsläkaren Ingemar Hallén som ett ”stort allvarligt utbrott”.

Det tillsammans med andra skolor i Karlstad som fått problem med smittspridning har gjort att den positiva utvecklingen för länet vänt åt fel håll, enligt Smittskydd Värmland.

Avslöjar: Jätteutbrott av coronaviruset på Engelska skolan

I fredags hade totalt 84 elever och 13 i personalen, främst pedagoger, bekräftats smittade på Internationella Engelska skolan.

Skolutbrotten i Karlstad: Här testas flera hela klasser för covid-19

Och det har gått fort. De första fallen kom till skolans kännedom fredagen innan mors dag-helgen.

– Under den helgen tog jag kontakt med Smittskydd Värmland som rekommenderade att vi åtminstone skulle ha distans med de klasser som drabbades värst, men jag tyckte att vi skulle köra hela årskurs åtta och nio, säger rektorn Brian Tucek, som NWT har nått per telefon.

Fler och fler klasser blev därefter hemskickade. Och nu har ett nytt beslut tagits: hela skolan, alla 835 elever uppdelat på årskurs fyra till nio, blir hemma resten av terminen.

Brian Tucek, rektor.
Brian Tucek, rektor.

– Huvudkontoret tog kontakt med mig och vi hade ett långt samtal. Alla är väldigt ansträngda och oroliga. Och det var ett klokt val, utifrån mitt perspektiv som rektor, att huvudkontoret kom in och sa ”nej, nu sätter vi stopp för allt för att lugna ner situationen”, säger Brian Tucek.

Ni hade 13 smittade i personalen, har det ökat under helgen?

– Nej, inget har ökat där. Det är jätteskönt. Och de flesta som blev sjuka börjar piggna till och komma tillbaka, säger rektorn.

Siffran över antalet smittade elever ligger fortsatt kvar på 84 hos Smittskydd Värmland, men helgens provsvar är ännu inte färdiganalyserade.

Har ni någon aning hur utbrottet kom till?

– Nej, det är jättesvårt att säga. Vi har tänkt och funderat, vi vet att det största antalet var årskurs åtta och nio, men hur det tog fart vet vi inte, säger Brian Tucek.

En möjlig anledning skulle kunna vara att man ökade andelen närundervisning under maj månad, förklarar han.

– Man vet aldrig. Vi är den enda skolan som jag vet som ändå kört distans (växelvis vissa dagar, reds. anm) under hela terminen, men nu är vi här och vi ska ta det försiktigt.

Är det några rutiner som har brustit?

– Det är svårt att säga. Vi kan bara spekulera, någon har säkert kommit till skolan och smittat några andra som spridit det vidare. Men jag kan inte säga att vi har brustit i våra rutiner på något sätt. Vi har våra rutiner och jag vet att att vår personal har varit noggrann.

Brian Tucek hostar själv flera gånger under samtalet.

Är du en av de som smittats?

– Jag är hemma, jag har också fått covid-19. Jag har haft det ganska tufft den här sista veckan, säger han.

”Känns jättetråkigt”

Beslutet om distansundervisning terminen ut gör att den planerade avslutningen för eleverna skrotas.

– Ja, det känns jättetråkigt. Vi kommer köra en digital ceremoni för alla årskurser. Vi tänker kanske hitta på något för årskurs nio, men vi får se hur läget utvecklar sig, säger Brian Tucek och fortsätter:

– Men just nu vill vi inte ta något beslut tills vi har lite mer kontroll på läget.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Här är alla smittade i april – det området drabbades värstStor intervju med smittskyddsläkaren om endemi, nya risker och den sista vågenStor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lunga

Artikeltaggar

Brian TucekCoronavirusetEngelska skolanKarlstadRegion VärmlandSkola och utbildningVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.