Hoppa till huvudinnehållet

Distansundervisning på fler skolor i Karlstad – läget följs ”timme för timme”

Publicerad:
Smittspridning gör att hela högstadiet på Rudsskolan distansundervisas måndag och tisdag.
Smittspridning gör att hela högstadiet på Rudsskolan distansundervisas måndag och tisdag. Foto: Peter Bäcker

UPPDATERAD

– Vi följer det här timme för timme.

Det säger Johan Sjövall, utbildningschef för de kommunala grundskolorna i Karlstad, om smittspridningen i skolorna just nu.

Förra veckan testade runt 50 personer i förskolor eller skolor positivt för coronaviruset.

– I torsdags skedde nånting, då kunde vi se en kraftig ökning av smittade, säger han.

Sedan dess har smittspridningen fortsatt och på måndagsmorgonen fattade barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott beslut om distansundervisning måndag och tisdag för hela högstadiet på Rudsskolan, årskurs åtta och nio på Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan, årskurs sex på Orrholmsskolan, årskurs fyra på Fredricelundsskolan och klass 6 B på Hultsbergsskolan.

Avslöjar: Jätteutbrott av coronaviruset på Engelska skolan

– Det gäller i första hand fram till i morgon, så får vi följa utvecklingen, för nu är det många som testar sig. Vi följer det kontinuerligt under dagen och morgondagen, säger Johan Sjövall.

Enligt skoldirektör Maria Kjällström testade ungefär 50 personer i förskolor och skolor positivt för coronaviruset förra veckan, de flesta från torsdagen. Hon säger att det totalt är 16 500 barn och anställda i kommunens skolor och förskolor.

I de flesta fall handlar det om enstaka barn per klass.

– Som mest har det varit sju fall i en klass, säger hon.

35 klasser av totalt knappt 400 har distansundervisning för tillfället.

Elever står för merparten av fallen, enligt Johan Sjövall.

Utbildningschefen Johan Sjövall kan inte säga än om skolavslutningen påverkas av smittspridningen.
Utbildningschefen Johan Sjövall kan inte säga än om skolavslutningen påverkas av smittspridningen. Foto: Tommy Andersson

Hur kan skolavslutningen påverkas?

– Det är för tidigt att säga. Vi får se hur det utvecklar sig, men givetvis hoppas vi att det blir en så bra skolavslutning som möjligt för alla våra elever och kanske framför allt för dem som lämnar grundskolan.

Rektorer ska rapportera

Sedan tidigare har kommunen beslutat att årets skolavslutningar sker klassvis och att inga anhöriga bjuds in.

Johan Sjövall kan inte säga något om var smittspridningen på skolorna började. Han säger också att det kan finnas enstaka fall på andra skolor.

– Jag har uppmanat alla rektorer att de rapporterar så fort de får återkoppling på tester för vi samlar ju den statistiken. Vi följer det här timme för timme.

Senast onsdag morgon fattas beslut om eventuellt fortsatt distansundervisning under vårterminens sista vecka.

Artikeltaggar

Barn- och ungdomsförvaltningenCoronavirusetFredricelundsskolanHultsbergsskolanJohan SjövallKarlstadKarlstads kommunMaria KjällströmMariebergsskolanNorrstrandsskolanOrrholmsskolanRudsskolanSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.