Sundstabadets hopptorn stängs – klarade inte säkerhetskontroll

Publicerad:
Sundstabadets hopptorn i trä är uppfört 1978, nu uppnår den inte längre den reviderade EU-standarden. Foto: Mikael Lindblom

Hopptornet från 1978 på Sundstabadet i Karlstad behöver stängas. Efter en ny säkerhetskontroll ansågs det inte längre säkert för allmänheten.

– Det var ett lätt beslut att stänga tornet, man ska kunna känna sig trygg här, säger Stephan Hammar, verksamhetschef på Sundstabadet.

När Sundstabadet så småningom kan börja öppna upp igen kommer det inte att gälla hopptornet. Bomben, volten, spiken och piken får vänta för tornet uppfyller inte den reviderade EU-standarden.

– Vi bad en expert titta på hopptornet utifrån standarden som gäller för den här typen av anläggningar. På vissa punkter bedömdes det inte säkert, det uppfyller inte längre EU-standarden.

”Vi tittar på möjliga lösningar” säger Stephan Hammar, verksamhetschef på Sundstabadet.
”Vi tittar på möjliga lösningar” säger Stephan Hammar, verksamhetschef på Sundstabadet. Foto: Felix Kullgren

Vad är det som anses farligt?

– Det handlar om trappstegen som är för branta och att sviktarna är för nära varandra så beslutet att stänga tornet var enkelt. Här ska man kunna känna sig trygg och säker.

Hopptornet är uppfört 1978 och är detsamma som stod i den första byggnaden, vad som händer med tornet nu är inte bestämt.

– Vi för en dialog med experter och tittar på vilka vägar vi kan gå.

Öppet för simhopp

Hopptornet har inte bara varit poppis bland de som söker nervdaller. Det har också varit basen för Karlstads simsällskaps simhoppsträningar.

– Standarden gäller allmänheten, det är fortfarande möjligt för föreningslivet att använda hopptornet så länge de har fått information om bristerna. De har ju lite andra ambitioner och kunskaper, så de kan anpassa sig på ett annat sätt, säger Stephan Hammar.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKarlstadStephan HammarSundstabadetSundstabadet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare