Hoppa till huvudinnehållet

Körde grovt rattfull på förmiddagen – döms till fängelse

Publicerad:
Det var bland annat på det här vägavsnittet, riksväg 61 mellan Arvika och Kalleviken som lastbilschauffören körde innan han stoppades av polis. (Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra.)
Det var bland annat på det här vägavsnittet, riksväg 61 mellan Arvika och Kalleviken som lastbilschauffören körde innan han stoppades av polis. (Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: Christer Wik/NWT Arkiv

Turen Oslo–Sunne slutade redan utanför Arvika.

Orsaken var att fordonet framfördes vingligt.

Nu har chauffören dömts till fängelse.

Det var i måndags, den 31 maj, som den utländske chauffören stoppades vid Kallevikskorset, strax utanför Brunskog, vid 10.20-tiden. Han hade då startat sin resa från Gardermoen ett par timmar tidigare.

I förhör uppger chauffören att han var på väg till Sunne, men färden tog alltså slut redan i Brunskog. Detta sedan ett vittne larmat polis om att fordonet framfördes vingligt.

Lastbil vinglade – föraren hade 1,5 promille i blodet

Vittnet låg bakom lastbilen och säger i förhör att lastbilen kommer i hög fart och ”håller på att köra in i framförvarande fordon som skall svänga direkt höger i rondellen” vid OK i Arvika.

Är över mittlinjen

”Lastbilschauffören får då göra en gir som slänger till hela ekipaget, det var framförvarandes bils tur att han svängde av, annars hade lastbilen kört in i den.”

Vittnet ligger efter en stund och ser hur lastbilen ligger över mittlinjen, men även sidomarkeringslinjen, flera gånger.

I förhöret med vittnet står:

”Vid sjukhuskorset så ligger lastbilen så långt ut till höger så att han dammar upp ett dammoln över hela vägen. Vid varje kast så slänger släpet väldigt och man får en känsla av att detta inte kommer att gå bra.”

Erkänner brott

Lastbilen svänger vid Gaterondellen mot Karlstad innan polis för syn på fordonet och med egna ögon ser den vingliga färden. I polisens rapport går att läsa att när man ”slår stopp” så:

"Kastar sig lastbilen till höger sida och rent ut sagt tvärnitar”.

Efter genomförda kontroller visar det sig att chauffören har drygt 1,5 promille alkohol i blodet, en bra bit över gränsen för grovt rattfylleri. Mannen anhölls senare, misstänkt för nyss nämnda brott.

Chauffören erkänner brottet i förhör. Han berättar att han delat på en halvliter vodka tillsammans med en annan chaufför, men drickandet hade avslutats före 20-tiden kvällen före. Han säger vidare att han kände sig normal när han började färden och förstår inte hur han kunnat hamna i en så här situation.

När chauffören får höra att ett vittne samt polis legat bakom och sett hur bilen vinglat ska han i förhör ha sagt att han kört normalt och att man får kolla kameran.

Lång körning

Någon sådan har han inte i sin bil utan man får se i andra fordon. Polisen skriver i förhörsprotokollet:

”Hur som helst så säger XX att han inte har några ursäkter, utan säger att ’säger ni att det har hänt så har det hänt’”.

I fredags kom domen. Den lyder fängelse i tre månader. I domen står:

”Tingsrätten anser att körningen har varit förhållandevis lång och med hög koncentration av alkohol. Den har därtill skett med lastbil och ett släp på ett trafikfarligt sätt när annan trafik varit ute.”

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusBrunskogFängelserattfylleri dagsböter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.