Friluftsfamiljen Junzell tipsar om barnvänliga sommarutflykter

Publicerad:
Elin Junzell hjälper dottern Greta, i Strövargruppen, att komma igång med produktionen av maskrossirap. Foto: Fredrik Tacacho

För den aktiva sexbarnsfamiljen Junzell i Åmål har skogen blivit både en lekplats och ett andningshål. De brinner även för att inspirera andra till ett mer aktivt friluftsliv och bjuder här på sina bästa lokala utflyktstips.

– Det viktigaste är upplevelsen, säger Elin Junzell.

Friluftsfrämjandets grupp Strövarna kryssar sig fram på de hala, klafsiga stigarna i bokskogen på Örnäs, med siktet inställt på vindskyddet vid Furuhäll.

– Vi kan inte ta den här vägen sedan när blåbären är mogna, då kommer vi aldrig fram, säger Elin Junzell till ledarkollegan Gustav Zander.

Det är en av de första riktiga sommardagarna för året efter en kall och regnig maj. Skogen har fullkomligt exploderat i grönska de senaste dagarna.

På vägen har gruppen plockat maskrosor till dagens uppdrag – maskrossirap, som under kvällen kommer att tillagas på stormkök.

Skogsköket har inga begränsningar. Vid tidigare träffar har de bland annat gjort äppelpaj, poppat popcorn och bakat bullar över öppen eld eller på stormköket.

En grupp har problem med sätta ihop stormköket, en annan med att hitta en lämplig, stabil plats. Elin Junzell hovrar mellan grupperna och kommer med tips och uppmuntran.

På vägen till vindskyddet passar Elin på att fråga deltagarna om namnet på olika träd och blommor.
På vägen till vindskyddet passar Elin på att fråga deltagarna om namnet på olika träd och blommor. Foto: Fredrik Tacacho

Elin är i sin rätta miljö. Hon tillbringar en stor del av sina lediga timmar i skogen, antingen som ledare i någon av Friluftsfrämjandets grupper eller privat tillsammans med sin stora familj: maken Andreas, de sex barnen och hunden Tesla. Hon har det i blodet. Pappan var ledare i Friluftsfrämjandet under Elins uppväxt i Säffle. Hennes eget engagemang i Friluftsfrämjandet började när barnen var små.

– Först var jag med och höll i lite familjeaktiviteter, säger hon.

Med en växande egen barnaskara har flykten till naturen blivit allt viktigare, både i Friluftsfrämjandets regi och på egen hand.

– Att ha många barn inomhus är inte alltid så roligt. Det är mycket lättare att vara utomhus och härja, där saker inte kan gå sönder på samma sätt. Jag upplever att vi föräldrar kan sitta mer still när vi är ute, jämfört med när vi är inne.

Med sex barn i huset i spridda åldrar kan det vara svårt att hitta aktiviteter som passar alla. I skogen är möjligheterna många.

– Det går att hitta något för alla. Som vår Irma som älskar att tälja, då kan hon göra det. Och om det är någon som inte kan sitta still, då kan den personen klättra.

För maken Andreas var det först när han träffade Elin som friluftsintresset tog fart. De dalsländska bergen, sjöarna och skogen stod i bjärt kontrast till uppväxtmiljön i Skåne, där skog och berg var i det närmaste exotiskt i det platta åkerlandskapet.

– Jag har ingen bakgrund i skogen över huvud taget. Det är genom Friluftsfrämjandet som jag har blivit introducerad. Jag är en riktig ”stabo” som vi säger i Skåne.

– Jag upptäcker friluftslivet samtidigt som barnen kan man säga, fortsätter han.

Vad är det som tilltalar dig?

– Tillgängligheten. Det är bara att gå ut. Man behöver inte särskilt mycket utrustning. Det kan räcka att ta med något att äta och dricka och gå ut. Sedan brukar det mesta lösa sig av sig själv.

Andreas Junzell utforskar Örnässkogen tillsammans med barnen John, Salim, Agnes, Manal och hunden Tesla.
Andreas Junzell utforskar Örnässkogen tillsammans med barnen John, Salim, Agnes, Manal och hunden Tesla. Foto: Fredrik Tacacho

Under coronapandemin, med begränsade möjligheter att resa, är det många som har upptäckt friluftslivet.

–Vi har ett jättetryck på våra barngrupper. Vi skulle nog kunna ha lika många barn till om det hade funnits ledare, säger Elin.

– Det är många frågor också, både från folk man träffar och i inkorgen. Det är många som är nyfikna och frågar om friluftsliv, fyller Andreas i.

Har ni några tips om man är nybörjare och vill få med sig barnen ut i skogen?

– Matsäcken är central, säger Andreas.

– En sak som vi har fått lära oss den hårda vägen är att det går rätt mycket tid från det att man åker hemifrån till det att man kommit fram till platsen för själva utflykten. Vi brukar stödäta frukt i bilen på väg till utflykten för att inte behöva ta matsäcken direkt när vi kommer fram, innan vi börjar gå, säger Elin.

– Sedan är det viktigt att inte övergöra det, hålla det enkelt och anpassa det efter de yngsta i familjen, fortsätter Elin.

Är barnen alltid lika peppade som ni eller får ni dra med dem ibland?

– Än så länge så går det bra. Det kan det till och med vara de som kommer med förslag ibland, säger Elin.

Att äldsta dottern redan har börjat tälta i trädgården med kompisarna och att hennes födelsedagsfest arrangerades runt en brasa i skogen är ett tydligt tecken på att barnen delar intresset, menar de.

Strövargruppen lyckades klämma in många moment i dagens pass: sätta ihop friluftsköket, tälja rörpinne, reglera värmen och följa instruktioner.
Strövargruppen lyckades klämma in många moment i dagens pass: sätta ihop friluftsköket, tälja rörpinne, reglera värmen och följa instruktioner. Foto: Fredrik Tacacho

Även när de får besök, både från norr och söder, dras familjen till skogen.

– Det är ett lättsamt sätt att hänga på. Flera gånger har vi tagit med våra gäster upp på Sörknatten på dagen för att kolla var Ronja spelades in, och sedan kollat på den filmen på kvällen för att se om vi känner igen vyerna, säger Elin.

Med Åmål som utgångspunkt finns det fler fina platser att upptäcka för dagsturer, menar de. De tipsar bland annat om: Baljåsen, Sörknatten, Hallandaknatten, Mjölkudden, Ängebytjärnet, Handskesjö, Bergtjärn och Yttre bodane.

– Det viktiga är upplevelsen. Som vuxen får man inte sett det som ett motionspass utan som kvalitetstid med barnen, säger Elin.

Vilka aktiviteter passar bra för gröngölingarna i skogen?

– En brasa är alltid bra. Det ger en go känsla, det är något som händer och det samlar alla. Har man inget att göra kan man bara stirra in i brasan, säger Elin.

Artikeltaggar

ÅmålFriluftsfrämjandetFriluftslivFritid och livsstilSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare