Hoppa till huvudinnehållet

Efter coronaproblemen – Solberg får ny WRC-chans

Publicerad:
Oliver Solberg körde Hyundais WRC-bil i Finlands VM-rally och nu får han chansen att köra samma bil igen i det nationella italienska rallyt Rally di Alba.
Oliver Solberg körde Hyundais WRC-bil i Finlands VM-rally och nu får han chansen att köra samma bil igen i det nationella italienska rallyt Rally di Alba. Foto: Hannu Rainamo

Oliver Solberg missade Italiens VM-rally efter att Petter Solberg testat positivt för covid-19.

Men redan nästa helg får 19-åringen chansen i WRC-klassen i det nationella italienska rallyt Rally di Alba, det skriver hans team i ett pressmeddelande.

Solberg från karantänen i Portugal: "Jag längtar ut"

Efter Oliver Solbergs framfart i WRC2-klassen i Portugals VM-rally (21-23 maj) testade pappa Petter Solberg positivt för covid-19 vilket gjorde att Oliver stoppades från Italiens VM-rally (4-6 juni). Där var planen att den 19-årige jättetalangen skulle ha gjort sin andra start i tungviktsklassen WRC för Hyundais fabriksteam.

– Synd att det skulle hända nu, men det är pandemi och lagen är sån, bara att följa, sa Oliver Solberg under karantänen i en intervju med NWT.

På söndagen kom dock beskedet att Oliver redan nästa helg, i nationella italienska rallyt Rally di Alba, får chansen att tävla i WRC-bilen Hyundai i20 Coupe.

Det blir första gången Oliver kör värstingbilen på asfalt.

– Jag får en fantastisk möjlighet att samla massa erfarenhet på asfalt och det känns bra att börja med en mindre tävling utan press, säger Oliver Solberg i ett pressmeddelande.

”Bra indikation”

Som vanligt är irländaren Aaron Johnston kartläsare för Oliver Solberg som hoppas samla på sig nya nyttiga erfarenheter.

– Målet är att lära så mycket som möjligt på de olika underlagen. Många bra förare kommer till start, och det kommer att vara mycket användbart att få jämföra data med Ott Tänak (teamkompis) och på så sätt få en bra indikation på hur vi ligger till mot världseliten.

Rally di Alba blir andra gången i karriären Oliver kör Hyundais WRC-bil. Den första var på VM-tävlingen i Finland i februari där han slutade sjua.

Rally di Alba i Italien avgörs 12-13 juni.

Oliver Solberg under karantänen efter att pappa Petter Solberg testat positivt för covid-19.
Oliver Solberg under karantänen efter att pappa Petter Solberg testat positivt för covid-19. Foto: Privat

Artikeltaggar

Hyundai MotorsportOliver SolbergPetter SolbergRallyRally-VMWRC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.