Hoppa till huvudinnehållet

Semestern är din, inte arbetsgivarens

Publicerad:
Så prioritera din egen tid under semestern och utgå från dig själv och ditt behov av återhämtning, skriver Magnus Hildebrand.
Så prioritera din egen tid under semestern och utgå från dig själv och ditt behov av återhämtning, skriver Magnus Hildebrand. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Din arbetsgivare är faktiskt skyldig att se till att du är helt ledig från arbetet under din semester, skriver Magnus Hildebrand.

Sommaren är här. Tid för återhämtning och avkoppling. Det är i alla fall så det är tänkt. Tyvärr ser jag hur många av våra medlemmar får allt svårare att skilja på jobbtid och fritid. Det är en trend som pågått en längre tid och som oroar mig starkt.

Behovet av en tillgänglighetspolicy på företagen har nog aldrig varit så aktuellt som i dag. Den ständiga tillgängligheten till jobbet genom våra mobiler och datorer inkräktar på tid som är till för din återhämtning. Den ska inte spenderas på arbetsgivarens villkor. Den är din.

Syftet med semester är du ska vara ledig för att kunna vila och återhämta dig. Din arbetsgivare är faktiskt skyldig att se till att du är helt ledig från arbetet under din semester. Arbetsgivaren ska organisera arbetet så att du har minst fyra veckors sammanhängande semesterledighet under sommarmånaderna, om ni inte kommer överens om annat.

Du behöver inte heller vara tillgänglig för arbetsgivaren utan har rätt att vara just ledig under semestern. Det innebär alltså att du inte har någon skyldighet att vara anträffbar på mobil eller mejl under semestern. Du kan heller inte gå beredskap under semestern.

Så skriver du en debattartikel

Det som är bra med det nya arbetslivet är just hur flexibelt det är. Många av oss har i stor utsträckning möjlighet att välja när och var vi gör vårt jobb. Det är guld värt för många. Ett sätt att få ihop livspusslet. För andra blir det ett ok att bära då man helt enkelt kan jobba dygnets alla timmar. Kanske hemma i sängen innan du lägger dig, eller på stranden när du egentligen tänkte bada med barnen.

Balansen mellan din jobbtid och fritid är oerhört viktig. Allt för många faller offer för sjukdom kopplat till jobbstress idag. Just därför behöver du tydliga ramar för din tillgänglighet till jobbet under ledighet.

Det bör alltså finnas en tillgänglighetspolicy på företaget. Tydliga ramar som är välkända av alla på företaget. Ur ett arbetsgivarperspektiv är det ett enkelt sätt att skydda de anställdas fritid och på så sätt skapa trivsel, arbetsglädje och undvika risker för ohälsa.

Så prioritera din egen tid under semestern och utgå från dig själv och ditt behov av återhämtning. Om det känns obekvämt och du inte riktigt vet vad som förväntas av dig, ta ett samtal med chefen. Se till att få er tillgänglighetspolicy på plats. Vi hjälper er gärna att komma igång.

Din semester är bara din. Njut av din välförtjänta ledighet. Ha en riktigt skön sommar.

Magnus Hildebrand

Regionchef, Unionen Värmland

Artikeltaggar

ArbetsgivareArbetslivArbetsmarknadDebattFackföreningarMagnus HildebrandSemesterUnionen