Hoppa till huvudinnehållet

Ny skivaffär i Karlstad: ”Jag älskar vinyl”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Fredrik Thorn, 39, öppnar skivbutiken Vinylgaraget på Råtorp i Karlstad. Dyrgripen i den privata samlingen är originalpressen av Bathorys debutalbum med den gula geten som syns i bakgrunden.
Fredrik Thorn, 39, öppnar skivbutiken Vinylgaraget på Råtorp i Karlstad. Dyrgripen i den privata samlingen är originalpressen av Bathorys debutalbum med den gula geten som syns i bakgrunden. Foto: Carl Edlom

Intresset för vinylskivor har under många år blivit allt större. Nu får Karlstad och Värmland en ny butik för begagnad musik när Fredrik Thorn öppnar Vinylgaraget på Råtorp.

Allt började egentligen i Norge. Där arbetade Fredrik Thorn som elektriker periodvis under åtta år och på fritiden började tankarna på en egen skivaffär ta form. Han var då bosatt i Göteborg och började hänga i skivaffärer under lediga dagar. Med tiden fick han börja arbeta i en av butikerna – vilket han gjorde gratis för att få erfarenheten – och då blev han vinylbiten på allvar.

– Främst är det snacket – tugget – med kunder och folk, det är den största grejen med det här för mig, säger Fredrik Thorn i garaget hemma i Råtorp vid Klarälven i Karlstad.

– Folk berättar stories om vissa plattor, man pratar om olika pressningar.

"Har samlandet i blodet"

Tillsammans med flickvännen flyttade han sedan till Falkenberg där han började sälja skivor han samlat på sig. Familjen växte och när det äldsta barnet började närma sig skolåldern sökte de sig till Värmland där både Fredrik – som är från Svanskog ursprungligen – och hans fru har sina rötter.

Efter ett halvår i Karlstad slår han nu upp dörrarna till Vinylgaraget.

– Utöver det sociala så har jag samlandet i blodet, fortsätter Fredrik Thorn och nämner hårdrock som favoritgenren.

– Just att sälja musik kan vara jobbigt ibland, men allt kan ju inte hamna i min egen samling. Men det har hänt att jag har sålt en platta och ångrat mig, känt en stark tomhet efteråt.

Några rariteter pryder väggarna i garaget. Bland annat en ekivok utgåva av Jimi Hendrix "Electric ladyland" med nakna kvinnor på omslaget.

– Den riktiga dyrgripen är den gula geten, berättar Fredrik och tar fram Bathorys debutalbum från 80-talet. Omslaget på förstapressen pryds av en gulfärgad get – som egentligen skulle vara guldfärgad – och den kostade honom närmare 10 000 kronor. Den tillhör dock hans privata samling och är inte till salu.

– Jag kan få kickar av att hitta vissa plattor. Det finns ett driv i det.

I helgen öppnar Vinylgaraget.
I helgen öppnar Vinylgaraget. Foto: Carl Edlom

5 000 skivor

Lokalen är hyfsat blygsam, men rymmer i runda slängar 5 000 vinylskivor. I ett angränsade rum står ytterligare backar. Öppettiderna får familjelivet styra, tanken är att ha helgöppet och att dessutom kunna ta emot kunder vid bokade tider. Detaljerna förmedlas via sociala medier.

– Hur det blir framöver styrs av intresset från kunderna. Jag är föräldraledig nu så vi får se vad som händer. Responsen från Karlstad har hittills varit över all förväntan, många hör av sig och är nyfikna.

Han har bokat in sitt första hembesök, det ingår i jobbet att besöka människor som vill sälja skivsamlingar. Ofta handlar det om dödsbon.

– Jag byter, köper och säljer. Många blir väldigt förvånade över hur mycket deras avdankade skivor kan vara värda.

Olika pressningar

Intresset för vinylskivor har under flera år blivit allt större. Fredrik Thorn märker att yngre generationer hela tiden strömmar till.

– Många nytillkomna kan ha svårt att förstå varför det här exet kostar 1000 kronor och det här – av samma skiva – bara kostar 400, demonstrerar Fredrik och håller upp två ex av The Beatles "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band".

– Men det är helt olika pressningar och i den ena följer det med några extra saker i konvolutet.

– Visst märker jag en tillströmning, många yngre som inte ens har fyllt 20 letar vinyl. Det är en ny målgrupp som köper lite andra plattor än de äldre generationerna. De är intresserade av 80-talet på ett sätt som jag inte märkt av tidigare. De runt 50 och 60 vill ha sina progg-plattor och mono-original – varje generation har sitt fokus.

Om strömmad musik via de digitala tjänsterna är lättillgänglig och enkel att konsumera, är vinyllyssnandet det motsatta. Som snabbmat versus slow cooking.

– Att det tar tid, att man behöver vända sida efter några låtar, att du har ett omslag som är en del av helheten till musiken, det ger en speciell känsla. Jag älskar vinyl, konstaterar Fredrik uppsluppet.

– Är jag ute och går med barnvagnen så lyssnar jag på Spotify, absolut. Men det är inte samma känsla. All musik finns ju inte digitalt heller.

Dylan 80: Broos, Kapla, Lerin, Gessle med flera om relationen till rockpoeten

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMusikNorgeNöje/KulturRåtorpSpotifySvanskogThe Beatles

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.