Ambulansflyg försenas ytterligare

Publicerad:
Sex flygplan av modellen Pilatus PC-24 har upphandlats till en sammanlagd prislapp på 720 miljoner kronor. Foto: Katsuhiko Tokunaga / Pressbild Region Västerbotten

Den upphandling av pilottjänster som kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg gjort godkänns inte av förvaltningsrätten. Domstolen anser att hela upphandlingen måste göras om. Det skriver SVT Värmland.

– Det är ytterligare ett bakslag för en verksamhet vars resa varit beströdd med problem, säger KSA:s ordförande Ola Karlsson (M) i Karlskoga till SVT Värmland.

Domen innebär att ambulansflyg i regionernas regi försenas.

Start av ambulansflyg kan bli dyrare än tänkt för Värmland

– Nu får vi se på alternativ, att göra en direktupphandling eller om det finns möjlighet att vi själva anställer piloterna. Det skulle vara en snabbare lösning, säger Ola Karlsson.

Tanken har varit att ambulansflyget skulle starta i sommar, i månadsskiftet juli-augusti.

Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg har tidigare tilldelat bolaget OSM Aviation Crew uppdraget att bemanna ambulansflygen med piloter. Men det beslutet överklagades och revs upp eftersom domstolen inte anser att bolaget uppfyllde de krav som ställts på det.

Domstolsbeslutet innebär att också KSA:s ambulansflyg som ska serva Värmland, placerat i Göteborg, blir försenat. När det startar kan ingen svara på i dag.

Artikeltaggar

Kommunalförbundet Svenskt AmbulansflygOla KarlssonVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare