Replik: Sverige tål inte mer socialdemokratisk bostadspolitik

Debatt
PUBLICERAD:
Den svarta marknaden av andrahandskontrakt växer dessutom då efterfrågan fortfarande finns men utbudet inte kan ges lagligt med anledning av hyresregleringen, skriver Douglas Thor, Sofia Granberg och Mathias Karlsson.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Med färre regler kan byggandet förenklas, med fri hyressättning blir det mer värt att bygga och utan subventioner får alla byggbolag chans att konkurrera på lika villkor, skriver Douglas Thor, Sofia Granberg och Mathias Karlsson.

Svar till Ida Gullbrandsson med flera (NWT 24/5).

I en debattartikel den 24 maj skriver S-studenter att endast politiken kan säkra tillgången på studentbostäder. De har rätt i att det krävs ny politik för att lösa bostadsbristen, men fel i att politiker skulle tillse ökat byggande istället för aktörerna på bostadsmarknaden. De förslag S-studenter lyfter har inte haft önskad effekt.

S-studenter vill bland annat införa ett hyrestak. Det innebär att lagen sätter stopp för hyror över ett visst belopp. Det här är skadligt av flera anledningar. Det kommer hämma byggandet av hyresbostäder, då det blir mindre lönsamma. Detta gör att studenter som saknar förmögna föräldrar som kan köpa en lägenhet åt dem inte får tag i något boende alls eller får söka sig till svarta marknaden.

Den svarta marknaden av andrahandskontrakt växer dessutom då efterfrågan fortfarande finns men utbudet inte kan ges lagligt med anledning av hyresregleringen. Hyran är på dessa ofta skyhög och utan någon trygghet för den som hyr. Många studenter får alltså välja att bo hos sina föräldrar eller hyra långt över marknadspris och än osäkrare.

S-studenter vill även som vanligt lösa problem med fler bidrag. De skriver att bostadsbidraget, som i dag går att söka genom Försäkringskassan, inte nyttjas fullt ut av studenter för att det råder en ”okunskap och att reglerna är krångliga”. Som om studenter inte är kapabla att leta och tillgodogöra sig information om de bidragssystem som i dag redan finns.

Sverige tål inte mer socialdemokratisk bostadspolitik. Reglerade hyror, regeldjungel kring byggande och subventioner har testats i decennier. Det är dags att låta bostadsmarknaden vara just en marknad. Med färre regler kan byggandet förenklas, med fri hyressättning blir det mer värt att bygga och utan subventioner får alla byggbolag chans att konkurrera på lika villkor. Resultatet blir fler bostäder av alla typer och ökade chanser för studenter att tacka ja till sin drömutbildning och flytta hemifrån.

Douglas Thor

Riksordförande, Moderata Studenter

Sofia Granberg

Andra vice riksordförande, Moderata Studenter

Mathias Karlsson

Vice ordförande, Moderata Studenter Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.