Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen tar över – då får sopåkaren Jonas sluta efter 34 år

Publicerad:
Jonas Johansson kommer inte längre att köra sopbilen i Säffle kommun.
Jonas Johansson kommer inte längre att köra sopbilen i Säffle kommun. Foto: Kjell Olsson

I 34 år har Jonas Johansson, 50, hämtat sopor. Han är ett välbekant och uppskattat ansikte runt om i samhället. Nu tar kommunen över verksamheten och det är slutkört för Jonas Johanson.

– När det väl blir kommunalt då var jag inte välkommen.

Från och med den 1 juli så tar Säffle kommun över sophämtningen från nuvarande företaget Urbaser.

I och med det så förlorar Jonas Johansson, som jobbat för renhållningen i Säffle sedan han var 17 år, jobbet.

– Det är helt otroligt, att en har hållit på i 34 år och sen när det väl blir kommunalt då var jag inte välkommen, säger han.

”Det har flutit på”

Jonas Johansson har jobbat för flera olika företag sedan han började i sena tonåren och det har aldrig varit några problem.

– Det har flutit på och de har alltid tagit över chaufförerna som kör. Jag har aldrig behövt söka jobbet utan mer fått frågan om jag vill fortsätta.

Så blev det dock inte när kommunen ska ta över. Carina Nylén, tillförordnad verksamhetschef för avfall och renhållning på Säffle kommun, betonar att det hela grundar sig i ett politiskt beslut där det bara är själva verksamheten som övertas, utan personal.

– Vi får reda ut begreppen lite, det handlar inte om en verksamhetsövergång såtillvida att personalen på Urbaser har en given plats på Säffle kommun, säger hon och fortsätter.

– Det har varit en extern rekrytering som har gått till precis som vilken rekrytering som helst i sammanhanget. Det är ingen som har haft förtur eller företräde på något sätt. Alla har fått söka på annonsen som gick ut.

Saknade kompetens

Jonas Johansson fick söka jobbet på samma villkor som alla andra 62 sökanden. Han kallades på intervju och fick lämna referenser.

– Hon ringde en kväll och berättade att de inte skulle gå vidare med mig, för att jag inte är kompetent nog, berättar han.

Jonas Johansson är ensamstående till fem barn och blir från den 1 juli arbetslös.
Jonas Johansson är ensamstående till fem barn och blir från den 1 juli arbetslös. Foto: Kjell Olsson

Samtalet kom som en överraskning då han hade sett fram emot att jobba sina sista femton år kommunalt.

– Jag förlorade min fru i cancer för fyra år sedan, så jag är ensamstående till fem barn också, varav två bor hemma.

Enligt Jonas Johansson så försökte kommunen, efter att de valt att inte gå vidare med hans ansökan, få honom att lära upp de som kommunen har anställt.

– Min chef berättade att kommunen ville att jag skulle lära upp de nya. Hon ringde till min chef som sa nej direkt, säger Jonas Johansson.

Introduktion och upplärning

Carina Nylén tillbakavisar bestämt uppgifterna att kommunen velat ha Jonas Johansson som instruktör till de som kommunen anställt.

– Att Jonas skulle lära upp dem? Det stämmer inte. Nej, långt därifrån. Introduktion och upplärning, det står vi för som arbetsgivare, säger Carina Nylén.

Att Jonas Johansson inte kommer att få fortsätta köra sopor i Säffle kommun har lett till en namninsamling och en grupp på Facebook.

Namninsamling

– Jag tycker att det är fel av kommunen att inte ta tillvara på en sådan erfarenhet. Han har jobbat och slitit sedan han var 17 år och han kan det här. Det är orättvist, säger Roger Olsson som grundade Facebookgruppen.

Carina Nylén menar att kritiken från Säffleborna kan bero på ett missförstånd.

– Jag tror att det är lite okunskap bakom det här. Många tror att det är en rak verksamhetsövergång, så är det inte. Det här är en extern rekrytering precis som att vi skulle ha sökt till vilken tjänst som helst.

Artikeltaggar

Carina NylénNyheterSäffle kommunSäffle kommunSamhälleSopor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.