Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors utsedd till filmfestivalkommun

Publicerad:
Göte Magnusson, biografföreståndare på Odéon i Bengtsfors, hoppas kunna välkomna publik till bion efter midsommar.
Göte Magnusson, biografföreståndare på Odéon i Bengtsfors, hoppas kunna välkomna publik till bion efter midsommar. Foto: Tommy Löfgren

Göteborg Filmfestival har utsett Bengtsfors med Odéon till en av årets tre filmfestivalkommuner. Det betyder ökat samarbete och viss ekonomisk hjälp under ett år.

I oktober kommer därför Odéon att delta i en barnfilmfestival i filmfestivalens regi.

Göteborg Filmfestival och Odéon har samarbetat flera gånger tidigare. Ett år sände Odéon exempelvis invigningsceremonin och visade invigningsfilmen samtidigt som den gick i Göteborg.

Göteborg filmfestival är angelägna om att stödja lokala festivaler som Filmfestival på Dal.

Helt stilla

– På grund av pandemin så har det varit helt stilla. Vi har använt tiden till att rusta upp, måla och bygga om en del i främst foajén, säger Göte Magnusson, biografföreståndare.

Preliminärt kan det bli filmvisning efter midsommar, men inget är klart.

– Det är heller inget jätteutbud av filmer just nu. Vi vill vara säkra på att allt kommer att fungera innan vi börjar planera och boka filmer. Det finns idéer men allt beror på pandemin, säger han.

Samarbetet med Göteborg Filmfestival är däremot något han ser fram mot. Barnfilmfestivalen sköts helt från Göteborg som står för filmerna. För Odéon är det inget ekonomiskt vågspel.

– Vi ska ta kontakt med skolorna och undersöka om det finns intresse för att vi ska visa någon som skolfilm, säger Göte Magnusson.

Göte Magnusson, bografföreståndare på Odéon i Bengtsfors, håller dörren öppen för fler filmvisningar.
Göte Magnusson, bografföreståndare på Odéon i Bengtsfors, håller dörren öppen för fler filmvisningar. Foto: Tommy Löfgren

Odéon finns också med bland de biografer som kan få ett viss ekonomiskt stöd. Det är genom filmfestivalens streamingtjänst, Draken Film.

Bidrar till hemmabion

Där lanseras nya bioaktuella filmer och hälften av intäkterna går till biograferna. Avsikten är att publiken som sitter hemma är med och bidrar till att den lokala biografen kan överleva.

Men det beror på hur aktiv hemmapubliken är. Den som tittar på film via streamingtjänsten kan där ange till vilken biograf hälften av intäkterna ska gå.

– Jag tror tyvärr inte att det är så många som tittar på film på det sättet och dessutom väljer Odéon som mottagare, säger Göte Magnusson.

Artikeltaggar

BengtsforsFilmGöte MagnussonNöje/KulturOdéon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.