Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Jätteutbrott av coronaviruset på Engelska skolan

Publicerad:
Ingemar Hallén, smittskyddsläkare. Foto: Helena Karlsson

Coronaviruset har spridits som en löpeld på Engelska skolan i Karlstad.

Över 80 elever har bekräftats smittade.

Och på grund av alla skolutbrott har den nedåtgående kurvan för Värmland vänt upp igen.

– Det beror till största delen på barn och ungdomar, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

I onsdags kunde NWT berätta att Internationella Engelska skolan i Karlstad beslutat att samtliga klasser i årskurs åtta och nio skulle övergå till distansstudier efter påträffad coronasmitta.

Smittspridning på skolan – tio klasser måste stanna hemma

Då sa regionchefen Gina Ericsson att det handlade om ”några fall”.

Senare i veckan beslutade man att även låta årskurs sju övergå till distans:

– Vi har under veckan sett en ökad smittspridning och frånvaro, särskilt i årskurs åtta och nio. Dessa årskurser övergick redan i början av veckan till distansundervisning, säger presschefen Linda Norberg i en skriftlig kommentar.

Internationella engelska skolan i Karlstad.
Internationella engelska skolan i Karlstad. Foto: Linn Malmen

– När vi fick information om att elever i årskurs sju – där vi har en handfull fall – också testat positivt så valde vi i samråd med smittskyddet att även gå över där till distansundervisning.

Enligt presschefen Linda Norberg har omkring tio lärare på skolan smittats. Hur många elever som bekräftats smittade kan hon inte berätta, utan hänvisar till Smittskydd Värmland.

Skolutbrotten i Karlstad: Här testas flera hela klasser för covid-19

Region Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén beskriver det som ”ett stort allvarligt utbrott”.

Hittills har: 84 elever bekräftats smittade och 13 i personalen, i huvudsak pedagoger, enligt Smittskydd Värmlands siffror.

– Sedan är det svårt att härleda var varje person blivit smittad, men det är ett utbrott i skolmiljö som det handlar om, säger Ingemar Hallén.

Han jämför utbrottet med det som skedde i Hagfors kommun tidigare i år. Där gick över hundra fall att koppla till Älvstrandens bildningscentrum och en lärare avled.

Vad innebär det här för smittspridningen i Karlstad?

– Det finns risk för att det sprids vidare, inte minst inom familjer och hushåll.

Anser du att Internationella Engelska skolan hanterat utbrottet bra?

– Jag väljer att inte kommentera det nu, säger Ingemar Hallén.

Vet ni vad orsaken till utbrottet är?

– Nej det är svårt att härleda just nu.

Internationella Engelska skolan i Karlstad är inte den enda skolan med pågående smittspridning.

Som NWT berättat har till exempel Mariebergsskolan, Rudsskolan, Hultsbergsskolan och Orrholmsskolan behövt hålla klasser hemma för distansundervisning efter påträffad smitta.

Flera klasser har också blivit testade. Men inget utbrott är av den magnitud som Internationella Engelska skolan i Karlstad, enligt Ingemar Hallén.

Kurvan vänt uppåt

Dessa skolutbrott i Karlstad innebär tråkiga nyheter för Värmland.

Smittspridningen som i hela sju veckor rasat neråt, har nu fått en dyster utveckling.

– Den totala kurvan har vänt uppåt igen. Det beror till största delen på barn och ungdomar, särskilt i högstadie- och gymnasieåldern.

Vad beror ökningen på?

– Det är svårt att säga. Vi försöker analysera det. Jag skulle tro att det är flera faktorer. Som ett ökat antal kontakter under maj, samt ökad närundervisning, säger Ingemar Hallén.

Sommarlovet blir vältajmat?

– Det håller jag med om. Men sedan är det också jätteviktigt hur man agerar i hemmen och på fritidsaktiviteter, för det är inte bara på skolorna som risken finns. Särskilt nu när fritidsaktiviteter drar i gång med matcher, till exempel.

Planerar ni att rekommendera distansundervisning för alla de sista dagarna som ni gjorde vid förra terminsslutet i vintras?

– Nej, det är så få dagar kvar nu. Men det är otroligt viktigt att skolorna följer de råd och rekommendationer som finns för nu inför skolavslutningarna.

Är du oroad för utvecklingen?

– Ja, det är jag. Jag är orolig för den kommande veckan med tanke på hur snabb smittspridningen varit i de här åldrarna.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Här är alla smittade i april – det området drabbades värstStor intervju med smittskyddsläkaren om endemi, nya risker och den sista vågenStor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

CoronavirusetEngelska skolanRegion VärmlandSkola och utbildningVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.