Vindkraft sänker elnät

Ledare
PUBLICERAD:
Snurrigt.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Kan bristerna i det svenska elnätet bli det som sänker de olycksaliga planerna på en stor vindkraftspark på den naturkänsliga Röknölen i Höljes? Enligt elnätsföretaget Ellevio så räcker nämligen inte kapaciteten till för en vindkraftsutbyggnad. Och det kan dröja ända till 2030 innan man når dit. Om ens då, frestas man tillägga.

Redan i höstas så kom beskedet från Svenska Kraftnät som fick Ellevio att säga nej till ny storskalig elproduktion i Värmland. Att bygga ut elnäten är inte alldeles enkelt, det kostar pengar och det tar också tid.

Det hela illustrerar de stora obalanserna i elnätet som råder i hela Sverige. Mer vindkraft späder bara på problemen då både kapaciteten inte räcker till och det dessutom krävs reglerkraft då det inte alltid blåser. Elnäten måste ju vara stabila.

Därför är det också konstigt att det är så bråttom med att lämna synpunkter på vindparken. De skall vara inne senast den 15 juni. Lika bra att skjuta på planerna, eller ännu hellre lägga ner dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.