Hoppa till huvudinnehållet

Tälttillverkare på krigsstigen mot Försvarsmakten – fick ej order på 150 miljoner

Publicerad:
Tentipi överklagar till Förvaltningsrätten, då de ratats vid Försvarsmaktens upphandling av armétält.
Tentipi överklagar till Förvaltningsrätten, då de ratats vid Försvarsmaktens upphandling av armétält. Foto: Bengt Krönström

Tälttillverkaren Tentipi AB förlorade en upphandling om armétält till Försvarsmakten. Ordern värd 150 miljoner kronor ratades.

Istället gick uppdraget till ett annat företag – som tillverkar plåtcontainrar.

Nu överklagar Tentipi till Förvaltningsrätten.

Tentipi AB i Sunne har bestämt sig för att göra en överklagan till Förvaltningsrätten.

Anledningen är att en order gick till ett företag, främst inriktad på container-tillverkning.

Därmed missar Tentipi möjligheten att anställa 25 - 30 personer och omdisponera sina lokaler i Sunne för den nya tillverkningen, som är värd cirka 150 miljoner kronor.

– Vi tycker att de som har vunnit upphandlingen, de är inte ens tälttillverkare. Och det var kompetens de ville ha. Vi tycker att vi hade goda möjligheter att få hela upphandlingen hävd och så får de göra omtag, säger Bengt Grahn, vd.

Bengt Grahn, vd och grundare av företaget Tentipi.
Bengt Grahn, vd och grundare av företaget Tentipi. Foto: Marina Johansson

– Tittar vi vilka vi konkurrerar med tycker vi att vi är ganska självskrivna vinnare. Men det är förstås inte vi som bedömer det.

Tentipi har idag cirka 25 anställda i Sunne och nio i Moskosel i Norrland och dessutom en kinesisk enhet och företaget är helägt av grundaren och ägaren Bengt Grahn.

– De tält vi tillverkar påminner rätt så mycket om funktionen i militärtälten, men våra tält är mer avancerade. Ordern var väl värd 150 miljoner. Men det sträcker sig över många år, säger Bengt Grahn.

– Vi har ännu inte skickat in överklagan, men vi kommer att göra det på måndag, säger Bengt Grahn.

Som tycker att Försvarsmaktens upphandling inte stämmer överens med de krav man hade ställt.

– Det företag som de valde matchar inte kraven. Det är det vi vill leda i bevisning. Vi får se om vi lyckas med det. Jag hoppas att de gör om och gör rätt. Jag tror inte att det går att få bättre tält än de vi kan tillverka. Det är inte så många som håller på med det här och vi är en av världens mest välrenommerade företag inom segmentet canvastält, säger Bengt Grahn.

Artikeltaggar

Bengt GrahnFörsvarsmaktenFörvaltningsrättenNyheterSunneTentipi AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.