Svante Backfält, Forshaga, elev på fordonsprogrammet vid Nobelgymnasiet, Karlstad, är Sverige-etta i Transportföretagens yrkesprov, tävlingsgrenen maskinteknik.
– Jag blev jätteöverraskad när beskedet kom. Det var ett ganska tufft yrkesprov och jag hoppades få godkänt, men att bli Sverige-etta är givetvis en rejäl bonus.
För Svante, som snart fyller 19 år, har det här med mekanik och fordon varit med sedan barnsben.
– Pappa har sysslat med bilar och maskiner i hela sitt liv och självklart ville jag vara med och skruva lite här och där. Gissa om mamma och pappa är stolta över att jag lyckats så bra med yrkesprovet i maskinteknik
Fast jobb
Nu ligger vägen öppen till ett bra jobb.
– Min praktik har varit förlagd till bussföretaget Nobina och från mitten av juni har jag fått fast jobb i företaget.
Det är inte helt vanligt med fasta jobb när ungdomarna lämnar gymnasiet. Får de jobb handlar det om oftast om provanställningar. Svante är alltså något av ett undantag.
Svante hyllar lärarna vid Nobelgymnasiet.
– När det kärvar har de alltid förmågan att stötta och förklara. Det är självklart lärarna som medverkat till att jag och mina kompisar i gymnasiet lyckas och kommer ut på arbetsmarknaden med goda yrkeskunskaper.
Inte vanligt
Hur vanligt är det då att Nobelgymnasiet kan stoltsera med att ha en Sverige-etta bland sina elever?
– Det är inte helt vanligt. Vi har under åren haft några tredjeplatser bland eleverna, men genom Svantes kunskaper kommer även Nobelgymnasiet och fordonsprogrammet ut på ett positivt sätt, säger Hans Dölerud, lärare i fordonsprogrammet.
Under pandemin har det varit problem med praktikplatser i företagen.
– Vi har försökt lösa detta på olika sätt. Bland annat genom att öka den teoretiska delen i utbildningen. Nu börjar det släppa och jag tror att branschen kommer att få stort behov av att anställda.
Över 1 600 elever från 100 gymnasieskolor i landet har deltagit i Transportföretagens yrkes- och diagnosprov.
Stärker eleverna
Syftet med elevernas yrkesprov är att stärka och mäta elevernas kunskaper för en bättre matchning med företagens behov och för att spetsa utbildningarna till att vara attraktiva och aktuella, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjningen i Transportföretagen.
Han ser det som värdefullt med presterande elever.
– Motorbranschen befinner sig mitt i ett teknikskifte med digitalisering, automatisering och eldrift. Man kan säga att branschens yrken är under förändring.
Bra intresse
Hur ser det då ut kommande läsår med intagningarna till fordonsprogrammet vid Nobelgymnasiet?
– Intresset är stort. Extra glädjande är att det bland 73 sökande finns 30 tjejer, säger Hans Dölerud.
Ytterligare en gymnasieelev i Värmland har högpresterat. Det handlar om Felix Glad, Stjerneskolan, Torsby, som fått högsta resultatet i Värmland i personbilsteknik.