Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna: ”En gränsöppning skulle betyda otroligt mycket”

Publicerad:
Johanna Söderberg (C), kommunalråd i Eda kommun är väldigt glad över statsminister Erna Solbergs besked att gränsen kommer öppna i närtid.
Johanna Söderberg (C), kommunalråd i Eda kommun är väldigt glad över statsminister Erna Solbergs besked att gränsen kommer öppna i närtid. Foto: Helena Karlsson

De västvärmländska kommunalråden ser med stor förväntan fram emot en öppning av gränsen.

– Det skulle betyda otroligt mycket för alla, både handeln och industrin och inte minst alla som har släkt och vänner på båda sidor av gränsen, säger Johanna Söderberg (C).

Hon är kommunalråd i Eda kommun.

En nedstängd gräns underlång tid har slagit oerhört hårt mot handeln i Västvärmland. Onsdagens besked att Norge förbereder en öppning är en lättnad även för politikerna.

– Det är många butiker och serviceföretag som har haft det väldigt tungt länge. Jag tycker att de har varit fantastiska som har som har klarat sig så länge. Speciellt småföretagen har haft det extra tufft.

– Därför skulle betyda väldigt mycket för alla om gränsen snart öppnar. Jag är lite överraskad att man planerar för en öppning redan i juni från norsk sida, men smittan är ju på väg ner snabbt, säger Johanna Söderberg.

”Någonting fantastiskt”

Hon konstaterar att en gränsöppning även har stor betydelse för människorna på båda sidor av Kölen.

– Det blir som en återförening, någonting fantastiskt för alla de som har släkt och vänner på andra sidan av gränsen och som bara ha kunnat stå där och tala med varandra och sedan åka tillbaka. Nu kommer de kunna mötas på riktigt igen.

– Men jag hoppas att beskedet om när gränsen öppnas kommer i god tid så att alla butiker och företag hinner förbereda sig så att det inte blir kaos, säger hon.

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) hoppas på en snabb öppning av gränsen både för svenskar och norrmän.
Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) hoppas på en snabb öppning av gränsen både för svenskar och norrmän. Foto: Håkan Strandman

Även riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) från Östervallskog utanför Töcksfors gläds över de norska planerna på att släppa in norrmännen i Sverige.

– Hoppas att de känner en press både internt i Norge kring att öppna sin gräns och att även EU trycker på. Samtidigt är det viktigt att även vi svenskar får möjlighet att resa in i Norge.

– Jag trodde faktiskt inte att det skulle bli en gränsöppning så här tidigt så detta är jättepositivt, säger Kjell-Arne Ottosson.

Inget samarbete

Samtidigt är han besviken över den tid som har varit vad gäller det politiska samarbetet.

– Den nordiska tanken har varit helt bortblåst. Det har jag sett både som riksdagsledamot och medlem i Nordiska rådet.

– Det har inte funnits något intresse för samordning och problemlösning och det har knappt funnits någon opposition i Norge till regeringens politik.

Tufft för gränsborna

Kjell-Arne Ottosson konstaterar att detta är något som har drabbat tredje man hårt.

– Det är de som har bott nära gränsen som på alla sätt har fått ta smällen för detta.

– Jag är bekymrad över alla de sår som detta har skapat och jag tror att många svenskar kommer att dra sig för att jobba i Norge igen, med tanke på alla problem som har uppstått under pandemin.

Ropar inte hej än

Kommunalrådet i Årjäng, Daniel Schützer (S), är försiktigt positiv till onsdagens signaler från Norge.

– Det känns såklart jättebra. Sen vet vi inte alla detaljer än och det gör att jag inte vågar ropa hej, men är det så att alla som är vaccinerade kan åka över utan krav på karantän så underlättar det mycket.

Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjängs kommun.
Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjängs kommun. Foto: Lisa Olaison

Restriktionerna och reglerna kring gränsresor har påverkat såväl handel som mänskliga relationer. Att det nu ser ut att lätta är bra, menar Daniel Schützer och refererar till artikeln om Camilla som riskerar hotellkarantän efter pappans död.

– Där kan vi se hur detta slår, så obarmhärtigt, med regler som man satt upp så snabbt att det inte tar hänsyn till situationer som kan uppstå.

Kommunen ligger i startblocken och kan när startskottet går fortsätta med sin marknadsföring för att locka besökare och kunder.

– Men vi ska också trycka på att de som kommer ska känna sig trygga, det är det viktigaste.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunÅrjängs kommunCoronavirusetDaniel SchützerEda kommunEda kommunGränshandelJohanna SöderbergKjell-Arne OttossonNorgePolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.