Nyutgiven bok om Norra ny under 85 år

Publicerad:
Siw Alfredsson framför det lilla textilmuseet i Ljusnäs. Foto: Privat

Nu ligger boken ”85 år – Norra ny hembygdsförenings historia” ute till försäljning. Det är Siw Alfredssons tredje bok och har getts ut i 400 exemplar.

Siw Alfredsson har skrivit boken som är på 60 sidor och det finns rikligt med bilder.

Den spänner över de 85 år som Norra ny hembygdsförening funnits och många fakta utgår ifrån gamla styrelseprotokoll.

– Det är mängder av bilder i boken. Det här är min tredje bok och jag märker att folk älskar att det är bilder med. Det här är en tidsdokumentation så då är det viktigt, för en bild säger ju mer än tusen ord, säger Siw Alfredsson.

Boken släpptes den 14 maj. Den finns att köpa på Tempo i Ambjörby, Coop i Stöllet, Ica Indianen i Ekshärad och Ica Toria i Torsby.

– Vi har tryckt boken i 400 exemplar. Det är så sett en jättestor upplaga, men vi bestämde oss för det, säger Siw Alfredsson.

Så här ser bokens framsida ut.
Så här ser bokens framsida ut.

Egentligen var det meningen att boken skulle ha släppts redan förra året, men med pandemin sattes stopp, då man även hade tänkt att ha ett arrangemang i samband därmed.

Ur bokens innehåll kan nämnas att ett kapitel ägnas åt soldattorpet i Gravol.

Vidare handlar ett kapitel om den gamla skvaltkvarnen i Kårebolssäter.

Siw Alfredsson. ARKIVBILD
Siw Alfredsson. ARKIVBILD Foto: Aron Eriksson

– Det är den enda skvaltkvarnen i sitt slag i Värmland. I alla fall som vi känner till. Det kan kanske finnas någon till, resonerar Siw Alfredsson.

Boken berättar även om elva gamla byggnader i trakten av Ljusnäs på västra sidan Klarälven, där även hembygdsgården ligger.

Ska ni ha något evenemang kring boksläppet i år?

– Nu har ju pandemin släppt lite grann så vi ska nog ha en sommargudstjänst den 18 juni, men jag ska stämma av med styrelsen först.

Norra Ny hembygdsförening bildades 1936 och firar alltså 85-årsjubileum i år. Siw Alfredsson har läst igenom alla styrelse- och årsmötesprotokoll från alla åren, vilket utmynnade i den nya boken.

Artikeltaggar

AmbjörbyCoop StölletIca ToriaLjusnäsNöje/KulturNordvärmlands livsNyheterStölletTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare