Hoppa till huvudinnehållet

Nya verktyg behövs

Publicerad:
För oväsen.
För oväsen. Foto: Chris Maluszynski / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är uppenbart att det saknas tillräckligt effektiva verktyg för att få bukt med det utbredda problemet med störande hög musik från bilar under nätterna. Detta sedan länsstyrelsen har gett ett antal värmländska kommuner bakläxa, nu senast Säffle.

Efter ett överklagande har länsstyrelsen upphävt det förbud mot fordonstrafik i centrala Säffle efter klockan 23.00, ett förbud som kommunen införde förra sommaren. Men länsstyrelsen gör tummen ner och häver trafikföreskriften då de inte tycker detta är en trafiksäkerhetsfråga, utan mer av en ordningsfråga.

Strängt taget har de väl rätt, men det visar på att det saknas tillräckliga möjligheter att ingripa mot personer som beter sig hänsynslöst mot de boende. Och nej, detta är inget man måste "tåla" för att man bor i centrum. Det är skillnad på liv och rörelse under dagtid och på natten.

Därför måste lagstiftarna se till att det finns adekvata bestämmelser som gör det möjligt att stoppa störande biltrafik under vissa tider på dygnet. För detta är ett problem som inte kommer att försvinna av sig själv.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomLänsstyrelsenLedareOnödig och störande körningSäffle kommunTrafikförbud