Hoppa till huvudinnehållet

Framtidens Värmland skapar vi tillsammans

Publicerad:
Vi ska ha ett öppet klimat där olikheter ses som en tillgång och där vårt arbete för jämställdhet och jämlikhet inte bara bidrar till fler innovationer, stärkt sysselsättning och en ökad välfärd, skriver Georg Andrén med flera.
Vi ska ha ett öppet klimat där olikheter ses som en tillgång och där vårt arbete för jämställdhet och jämlikhet inte bara bidrar till fler innovationer, stärkt sysselsättning och en ökad välfärd, skriver Georg Andrén med flera. Foto: Bengt Krönström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Värmlandsstrategin är hela Värmlands strategi. Det är vår gemensamma plan för att länet ska utvecklas med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, skriver Georg Andrén med flera.

Det har tagit närmare två år och över tusen personer har deltagit, från kommuner, myndigheter, näringsliv, idéburen sektor och som privatpersoner. Nu är strategin för Värmlands utveckling de kommande 20 åren äntligen klar.

Värmlandsstrategin 2040 bygger på våra gemensamma diskussioner och remissvar, våra utmaningar och vår idé om en riktning framåt. Vi som skriver under här representerar kommunerna, länsstyrelsen och Region Värmland och vi och våra organisationer ska arbeta för att göra strategin till verklighet. Det stora engagemanget under framtagandet visar att fler vill delta, och det är bra! Vi behöver vara många organisationer, verksamheter och invånare som med olika sätt och medel verkar för att utveckla Värmland.

För ju fler som aktivt medverkar, desto starkare och bättre rustade står vi. Kort sagt: Värmlandsstrategin är hela Värmlands strategi. Det är vår gemensamma plan för att länet ska utvecklas med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Så skriver du en debattartikel

Tillsammans ska vi arbeta för att Värmland år 2040 är en sammanhållen och hållbar region. En region där det råder ett ömsesidigt samspel mellan landsbygder och städer, där hela länets styrkor och förutsättningar tas tillvara och där vi tillsammans driver utvecklingen framåt.

Här ska varje värmlänning ha goda förutsättningar till ett tryggt, utvecklande och meningsfyllt liv och tilliten till varandra och till samhället ska vara stor. Vi ska ha ett öppet klimat där olikheter ses som en tillgång och där vårt arbete för jämställdhet och jämlikhet inte bara bidrar till fler innovationer, stärkt sysselsättning och en ökad välfärd. Det ska dessutom göra oss till en föregångare för andra.

Visionen som hela strategiprocessen landat i sammanfattar dessa mycket höga ambitioner: Ett hållbart Värmland som förändrar världen.

För att lyckas behöver vi alla – kommuner, myndigheter, näringsliv, idéburen sektor och invånare i Värmland – hitta nya sätt att samverka, och inte låta oss hindras av gamla metoder eller vanor. Vi måste också vara modiga och arbeta långsiktigt mot vår vision för att förändringen ska ske.

Tillsammans har vi kraften för att göra skillnad här och nu. Framtidens Värmland skapar vi tillsammans.

Läs mer på varmlandsstrategin.se

Georg Andrén

Landshövding Värmlands län

Stina Höök (M)

Ordförande, Regionala utvecklingsnämnden, Region Värmland

Åsa Johansson (S)

Vice ordförande, Regionala utvecklingsnämnden, Region Värmland

samt kommunstyrelseordförandena

Anders Johansson (S), Kil, Dag Rogne (C), Säffle, Daniel Schützer (S), Årjäng, Hans Jildesten (S), Storfors, Jens Fischer (OR), Hagfors, Johanna Söderberg (C), Eda, Kristina Lundberg (C), Sunne, Malin Hagström (S), Grums, Marie Oudin (M), Kristinehamn, Mathias Lindquist (S), Munkfors, Per Lawén (S), Forshaga, Per-Samuel Nisser (M), Karlstad, Peter Jonsson (S), Torsby, Peter Söderström (S), Arvika, Solweig Gard (S), Hammarö, Åsa Hååkman Felth (S), Filipstad

Artikeltaggar

Anders JohanssonÅsa Hååkman ErikssonÅsa JohanssonDag RogneDaniel SchützerDebattGeorg AndrénHållbarhetHans JildestenJens FischerJohanna SöderbergKristina LundbergLänsstyrelsenMalin HagströmMarie OudinMathias LindquistPer LawénPer-Samuel NisserPeter JonssonPeter SöderströmRegion VärmlandRegionala utvecklingsnämndenSolweig GardStina HöökVärmlands län