Arbetsbelastningen på tingsrätten i Karlstad är fortfarande ohållbar, menar skyddsombudet Linn Flood. Det är stor brist på domare och handläggarna kämpar medan högarna med mål växer.
– Det är en tuff situation för alla, säger Lars Holmgård, chef för Värmlands tingsrätt.
Som NWT redan under 2019 rapporterade är arbetsbördan på tingsrätten i Karlstad mycket hög. Då var läget så allvarligt att skyddsombudet kunde peka på situationer där det på grund av den höga arbetsbelastningen skett missar som fått konsekvenser för rättssäkerheten.
Nu, drygt ett och ett halvt år senare, har situationen inte förbättrats.
– Arbetsbelastningen är fortfarande väldigt hög. Handläggarna är stressade och många mår väldigt dåligt, säger huvudskyddsombudet Linn Flood.
”Alla gör allt”
En omorganisering har gjort att handläggarna nu jobbar i rotlar istället för på stationer vilket också har ökat stressen.
– Tidigare hade vi ett uppdelat arbete, man var på olika stationer under olika veckor vilket innebar att vissa perioder var lugnare än andra. Nu gör alla allt hela tiden vilket leder till högre press och högre stress, det försvårar också samarbetet.
Linn Flood berättar att det är svårt att komma ikapp för handläggarna och att många upplever en ohälsosamt hög stress.
– Det finns inga lugna stunder och det är stora högar med mål som de inte hinner sätta ut vilket leder till långa handläggningstider.
Kan detta äventyra rättssäkerheten?
– Jag har inte märkt eller hört om någonting specifikt men när många mår dåligt och är stressade och dessutom ska göra allt på samma gång är det lättare att det blir fel.
Vidtas det några åtgärder?
– Vi för en dialog med ledningen och försöker komma med lösningar. I höst ska det anställas nya handläggare men det är också flera erfarna handläggare som ska sluta.
Domarbrist
Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt, håller med om att läget är ansträngt.
– Det är väldigt mycket att göra och en tuff situation för alla. Det största bekymret just nu är domarbristen och i den frågan är det svårt att hitta alternativa lösningar.
Tre rådmän ska snart sluta och Lars Holmgård berättar att de har sökt ersättare.
– Vi hade två sökande men domarnämnden sa nej till båda. Får vi inte någon tillsatt snart kan domarbristen bli ännu större i höst.
Han berättar också att handläggarna riskerar att drabbas dubbelt när antalen brottmål ökar samtidigt som förhandlingar ställs in.
”Bevis är en färskvara”
Om rättssäkerheten hotas beror på vad man menar, säger han.
– Saker måste avgöras i tid, bevisning i form av minnen och liknande är en färskvara och på det sättet är det ju inte bra. Samtidigt vill jag bestämt hävda att det vi hinner med håller en hög kvalitet.
Hur kan detta lösas?
– Vi måste vara kreativa. Det är ett ständigt pussel. Först och främst måste vi jobba med rekryteringsfrågor och framför allt domarrekryteringar.