I morgon, fredag, släpper Färjestad sina årskort inför säsongen 2021/22. Med ett stort intresse på sociala medier hoppas vd:n Stefan Larsson på en efterfrågan i samma nivå.
– Det ska bli väldigt spännande att se, säger han till NWT.
Sedan den 1 juni får 500 personer besöka idrottsanläggningar utomhus, 50 inomhus. Enligt regeringens plan kommer alla publikrestriktioner vara hävda i september när SHL-säsongen tekas igång.
Färjestad premiärspelar borta mot Växjö den 11, därefter vankas det hemmapremiär mot Luleå den 16 – och i morgon släpper klubben säsongskorten.
– Att det inte skulle bli publik i höst är egentligen ganska osannolikt, och det är ingen gissning utan det är utifrån det som Folkhälsomyndigheten och andra berörda säger. Den plan som finns för hur samhället återgår till normalitet är vad vi har att förhålla oss till. Att det finns några begränsningar kvar, ja kanske men i stora delar är en ljusare och mer positiv värld vi går till mötes – det är i alla fall vad de som är bedömare av det där har gjort för prognoser, säger Stefan Larsson.
I en NWT-intervju från förra veckan bedyrade event- och privatmarknadschefen Johan Kemi att man som biljettinnehavare kommer ersättas om restriktionerna ställer till det, något även Larsson gör.
Om det kommer ett tak på, säg 500 till 1000 personer, och ni sålt 2000 säsongskort, hur går ni då till väga?
– Vårt förhållningssätt är att man inte bränner några pengar, man får tillbaka det man inte kan ta del av.
Stort intresse
Inför morgondagens biljettsläpp har klubbledningen märkt av ett sug bland fansen att gå på hockey igen. Det hemvändartunga laget och pandemiåret har väckt en på livehockey svältfödd publik.
– Det ska bli väldigt spännande att se, säger Larsson och fortsätter:
– Vi har ju väldigt mycket förväntan ute i våra kanaler på när vi släpper kort, biljetter och alltihop. Så intresset verkar vara stort och efterfrågan verkar vara stor. Sedan vet vi att det finns ett pandemiläge, men vi hoppas på en god efterfrågan som speglar bruset vi hör i våra sociala kanaler.
När sedan biljetterna släpps kommer vissa matcher fyllas snabbt menar Kemi. Bland annat kommer Bo ”Kulon” Lennartsson att hyllas, Löfbergs arena fyller 20 år och halsduksmatchen samt den lilagula dräkten återvänder.
– Det gäller nog att vara ute i tid, platser kommer finnas men vill man ha några speciella platser som sky lounge, restaurang eller en specifik sektion gäller det att vara ute i god tid. Det är begränsat antal platser och de går åt direkt.
Så planerar FBK öppnandet av läktarna: ”Mycket roligt som ska ske”Hockeypanelen om FBK-bygget: ”Guld, annars tjära och fjädrar på torget”Lista: Här är talangerna som kan bli guld värda för FärjestadFemstegsplanen
Steg ett: den 1 juni
50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.
Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.
FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.
Steg två: den 1 juli
500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.
Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.
Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.
I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.
Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.
Steg tre: den 15 juli
Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.
Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.
Steg fyra: någon gång i september
Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.
Steg fem: inget datum satt
Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.
Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.
Regeringen understryker att datumen är preliminära.
(TT)