Upprop: Allas barn är allas ansvar

Krönikor
PUBLICERAD:
”Just denna kväll kommer fyra tonårstjejer in och tar över hela ridhuset.” Personerna på bilden har ingen koppling till texten.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT, NWT
Hur behandlar du vår framtid? Vilket ansvar tar du för dina och andras barn och ungdomar?

Är du en person som anser att det inte är din uppgift att läxa upp eller tillrättavisa andras barn och ungdomar? Eller är du en person som tänker att vi måste alla ta vårt ansvar och hjälpa barn och unga att rätta sig efter regler, visa hänsyn och inte minst lära sig att ta feedback och tillrättavisning av andra vuxna än bara sina egna föräldrar? Jag upplever att människor blir mer och mer konflikträdda och att många har extremt svårt att ta feedback och tillrättavisningar.

Det värsta i kråksången är att vi människor undviker att ge feedback till vissa personligheter med rädsla för att personen ska bli sårad. Hur ska dessa människor bli bättre på att ta feedback om de aldrig får träna på det? Det är ohållbart att bara tillrättavisa vissa av mina barns kompisar eller vissa av våra vuxna bekanta. Barn tar efter det vi vuxna gör. Genom att undvika att ge feedback till vissa bara för att jag uppfattar dem som skörare, eller mera lättstötta, är inte klokt. Givetvis ska man alltid tänka efter hur man ger feedback, men vi måste alla vara konsekventa.

Häromdagen var vi i ett ridhus där det ofta är många medlemmar precis som vi som försöker få till ett bra träningspass för hästen, vilket kan vara svårt med åtta hästar och lika många ryttare som alla har sin agenda och mål med träningen. Just denna kväll kommer fyra tonårstjejer in och tar över hela ridhuset. De visar noll hänsyn och rider i bredd, vilket icke är tillåtet. Någon scrollar på mobilen med ena handen och håller i tygeln med den andra. Jag tillrättavisar tjejerna, och de käftar emot. Jag försöker få dem att förstå att de utgör en fara för de andra hästarna och ryttarna men upplever att jag pratar för döva öronen. Dessa tonåringar har garanterat inte fått speciellt många tillrättavisningar utifrån hur de reagerade.

När vi rider hem förväntar jag mig att min dotter ska skälla på mig för att hon tycker att jag är pinsam. Men icke. Min dotter har lärt sig att man behöver säga till människor som inte visar hänsyn och följer regler, så istället säger hon ”bra mamma att du sa till dem, helt rätt gjort, det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka så som de höll på”.

Klart att mina döttrar fått tillrättavisningar som de ogillat av andra vuxna men jag har i nio fall av tio stöttat de andra vuxna och förklarat för barnen att de måste lära sig att lyssna och ta feedback från alla. Sedan får man fundera på den feedback man fått och vad man ska lära sig av det och vad man själv uppfattat som obefogat. Så se detta som ett upprop. Ett upprop till alla vuxna att ta bladet från munnen och se allas barn som allas ansvar. Vi kan alla påverka hur mänskligheten kommer att bete sig i framtiden. Så stå upp för Sveriges barn och ungdomar, och ta ditt vuxenansvar på allvar.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.