Hoppa till huvudinnehållet

Smittspridning på skolan – tio klasser måste stanna hemma

Publicerad:
100 elever på Internationella engelska skolan i Karlstad får studera hemifrån. Bilden är inte ifrån skolan i Karlstad, utan är en genrebild.
100 elever på Internationella engelska skolan i Karlstad får studera hemifrån. Bilden är inte ifrån skolan i Karlstad, utan är en genrebild. Foto: Fredrik Varfjell

Efter att ”några fall” bekräftats bland lärare och elever väljer Internationella engelska skolan i Karlstad att övergå till distansstudier för hela årskurs åtta och nio.

– Det är tillräckligt mycket för att vi ska agera, säger regionchefen Gina Ericsson.

Skolan valde distansundervisning för klasserna efter helgen.

– Vi hade smittspridning på skolan och ledningen tog kontakt med det lokala smittskyddet. I samråd med dem tog huvudmannen det beslutet, säger Gina Ericsson.

Smittskyddsläkaren: Det kan ligga bakom ökningen bland barnen

Hur många fall det rör sig om på skolan vill hon inte berätta. Men det ska handla om ”några fall” bland såväl lärare som elever.

Smittspridning har uppdagats på engelska skolan i Karlstad.
Smittspridning har uppdagats på engelska skolan i Karlstad. Foto: Linn Malmen

– Det är tillräckligt mycket för att vi ska agera. Årskurs åtta och nio är hemma denna vecka, säger hon.

1 juni: De restriktionerna lättas i dag – här är hela listan

Totalt handlar det om tio klasser, fem per årskurs, med varierande storlek. Cirka 300 berörs av beslutet.

– Vi har haft fall tidigare i pandemin, i början, och det hanterades väl. Vi vet hur vi jobbar med det här på våra skolor. Vi är försiktiga, följer rekommendationerna och tvättar händer.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Här är alla smittade i april – det området drabbades värstStor intervju med smittskyddsläkaren om endemi, nya risker och den sista vågenStor intervju med överläkaren Johan Styrud: Jag har förlorat kollegor i smittanEfter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenAvslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i marsLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lunga

Artikeltaggar

CoronavirusetEngelska skolanRegion VärmlandSkola och utbildningVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.