"Vi ser oss som mytiska väsen"

Publicerad:
Skogens mystik är en viktig del av Arvikabandet Nephila, både visuellt och musikaliskt. Foto: Thomas Borrenmo

Krig, miljöproblem och feminism. Och en rejäl dos skogsromantik.

Arvikabandet Nephila matchar sin bluesrock med tunga ämnen.

Nu släpper gruppen sitt debutalbum.

I ett pressmeddelande beskrivs Nephilas musik som “Rymdfärjor krockar med ljudvågor år 1969”. Josephine Asker, en av gruppens sångare och textförfattare, tar ner orden på marken och pratar om bandet som en blandning av blues, rock och hårdrock.

– Vi har både det progressiva och det psykedeliska, berättar hon över telefon.

Bandet bildades i Arvika och har numera sju medlemmar utspridda över landet. På fredag, den 4 juni släpps gruppens självbetitlade debutalbum.

– Alla kommer från olika håll musikaliskt – jazz och klassiskt blandas med mer traditionell rock. Det ger oss en musikalisk bredd som är viktig för oss. Vi har ett dynamiskt sound.

Våld mot kvinnor, krig, miljökrisen

Josephine Asker berättar vidare att gruppens texter bottnar i ämnen som hon och Stina Olsson, bandets andra sångare och textförfattare, finner relevanta.

– Vi har en gemensam bild, samma känsla inför vad vi vill förmedla. Det handlar om viktiga saker – som våld mot kvinnor, krig, miljökrisen – vad som helst egentligen.

– Ämnet man sjunger om bestämmer ju liksom hur mycket känsla man kan lägga i melodierna. Budskapet kan förstärkas av en tyngre musik.

Bandet engagerar sig både globalt och lokalt.

– Vi har alla en bakgrund där naturen spelar en stor roll. Just intresset kring natur och skog har växt allt mer sedan vi bildade bandet, kanske har det med Arvika att göra. Här blir skogen väldigt påtaglig, vi har alla en stark dragning till den.

Foto: Erik Hansen

Mystik

Skogen har också lånat både scendekor och masker till bandet. Josephine och Stina är de enda i bandet som inte har ansiktsmasker.

– Vi har kransar gjorda av material från skogen. När vi uppträder har vi ofta med träd, grenar på scenen.

Den visuella framtoningen ser Nephila som något väldigt viktigt.

– Vi ser oss som mytiska väsen. Masker, mystik. När vi går upp på scenen träder vi in i en roll som ska spegla musiken.

Nephilas album släpps både digitalt och på vinyl och släppet firas med en livestream som kommer att visas på bandets sociala medier inom några veckor.

FAKTA: Nephila

Arvikabandet Nephila består av Josephine Asker, Stina Olsson, Jacob Hellenrud, Anton Athley, Johan Larsson, David Press och Johan Lööf.

Artikeltaggar

ArvikaBluesFeminismHårdrockJazzKrigMusikNöje/KulturRockSkog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare