Skivbolaget Silence hann göra avtryck i den svenska musikhistorien redan innan flytten till Värmland och Näved utanför Koppom.
I år är det 50 år sedan bolaget släppte skivan "Festen på Gärdet" som samlade en stor mängd musikaliska uttryck – från tung rock via jazz och visa till anrik folkmusik. Tredagarsfestivalen kom att kallas Sveriges svar på Woodstock.
Nu släpps dubbelalbumet åter i en begränsad upplaga på vinyl.
Under sommaren 1970 fylldes tre augustidagar med allsköns musik från en liten scen på Gärdet i Stockholm. Scenen var egentligen inte en scen i vanlig mening, det enda som markerade var musikerna och utrustningen skulle stå var en uppfirad liten presenning som skyddade mot sol och regn. En flygbild över platsen leder tankarna till den amerikanska jättefestivalen Woodstock som arrangerats året innan och som var en betydande inspirationskälla för Festen på Gärdet, som tredagarsfestivalen kallades.
Men där Woodstockfestivalen stoltserade med etablerade akter som Joni Mitchell, Jimi Hendrix, The Who och Creedence Clearwater Revival, presenterade Festen på Gärdet många namn som till stor del var okända. Här fanns traditionell, stampande folkmusik, tung instrumental orgelrock, jazz och trevande visor – dessutom inspelningar från publiksorlet och något som kan liknas vid musikteater. Gruppnamn som Låt tredje örat lyssna in & tredje benet stampa takten, Solen skiner och Det Europeiska missnöjets grunder står jämte de med tiden betydligt mer kända Samla mammas manna, Fläsket brinner och Träd, gräs och stenar.
– I dag har nog de flesta någon gång varit på festival. Gärdesfesten var början på allt det där, säger Eva Wilke som var på plats.
– Det var Sveriges svar på Woodstock. Festivalen var gratis, det var inga staket, det fanns ingenting att köpa – folk uppmanades att ta med sig filtar och matsäck.
Hon berättar hur äldre samlades, nyfikna på de yngre generationerna och att en stor del av publiken var barn.
– Det var väldigt inkluderande, både vad gäller publik och de som stod på scenen. Allt var skapat av några eldsjälar. För många av banden var det första gången de mötte en publik.
"En fantastisk stämning"
Det arrangerades flera Gärdesfester, på dubbelskivan är det musik från den andra i ordningen som är med. För att visa på den musikaliska bredden är det endast med en låt per akt.
Bakgrunden till att en del av konserterna spelades in överhuvudtaget är att Silence-medarbetaren Joseph Hochhauser såg till att hela tiden byta de rullband som snurrade i en revoxbandare som var till för att skapa rätt fördröjning av ljudet så publikljudet synkades. Inspelningskvalitén är inte den bästa, Silence ljudtekniker Anders Lind – som vid tiden för Gärdesfesten var i USA – fick tvätta ljudet i den grad det var möjligt innan utgivningen skedde våren 1971. Nu till nyutgåvan har ljudet restaurerats ytterligare.
– Det var en fantastisk stämning under de där dagarna. Det är mycket den som skivan förmedlar, fortsätter Eva Wilke.
– Som tidsdokument är det väldigt häftigt. När jag lyssnar så känns det som att jag är där igen. Det var svårt att uppskatta hur stor publiken var, det varierade väldigt mycket hela tiden.
Starten på samarbete
Skivbolaget Silence hade precis startat på våren innan Gärdesfesterna och var fortfarande Stockholmsbaserat. Först några år senare flyttade verksamheten till Värmland och utökades med en egen inspelningsstudio.
– Gärdesfesterna blev också starten på ett samarbete mellan flera skivbolag som jobbade med musik som de etablerade bolagen inte ville ta i. En stor mängd musik blev tillgänglig för en större allmänhet.
Den första utgåvan, där de båda vinylskivorna är splatterfärgade i grönt respektive orange, har ett högt samlarvärde. Den nya utgåvan som nyligen släpptes är tryckt i 700 exemplar på svart vinyl. I dagsläget finns inga planer på att släppa musiken digitalt.