Hur ska man komma åt problemen med störande musik från bilar under festkvällar i de nordligaste kommunerna i Värmland?
– Vi vill att man inför högre bötesbelopp och ett föraransvar. Det får inte bli ett ”blame game”, säger Sunnes kommunalråd Kristina Lundberg (C).
Sunne kommun har fått många samtal när det gäller problem med störande ljud under festkvällar.
De båda kommunalråden i Sunne, Kristina Lundberg (C) och Tobias Eriksson (S) vittnar om att problemen kvarstår. Senast i helgen var det problem med hög musik från bilar, skadegörelse och krossat glas.
I torsdags hölls ett möte mellan polisen och de så kallade Sutohamu-kommunerna, Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors. Det berättar kommunalråden efter sitt senaste kommunstyrelsesammanträde.
Det handlar om att kommunerna har beslutat att skicka ett remissvar till riksåklagaren.
– Det är så här, riksåklagaren har gått ut med en remiss, men ingen kommun i Värmland eller Dalarna har varit remissinstans, trots att vi är de som har absolut störst bekymmer. Då beslutade vi att vi ska svara på den remissen ändå, säger Kristina Lundberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Sunne.
– Vi vill se höjda böter när man stör med ljud. Senast i torsdags hade vi ett möte med polisen. Vi har tryckt på att ordningsmakten måste se till att använda de verktyg som finns idag och verkligen göra insatser. Vi kan inte ha det så här. Det är orimligt, säger Kristina Lundberg.
Som förklarar att problemen ligger högt prioriterat på kommunen agenda: att man gör förebyggande insatser genom att informera i skolorna och man har skickat brev till föräldrar i samarbete med polisen.
– Till syvende och sist, om det här fortsätter, och det har det verkligen gjort, då måste polisen ingripa. Det kan inte vi göra. Det är polisen som är ordningsmakt, säger Kristina Lundberg.
– Den gångna helgen så har det varit otroligt mycket i Sunne, med störande ljud, nedskräpning på olika platser. Det är inte acceptabelt. Vi måste kunna vistas på samma plats och ta hänsyn till varandra, säger Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsen 1:e vice ordförande.
Som bland annat nämner områden kring Allégården, Kolsnäs och OK/Q8 där det spelats hög musik och varit nedskräpning, senast den gångna helgen.
– Vi tycker i och för sig att man ska få ha den här kulturen men måste också ta hänsyn. Och det är det den här remissen går ut på. Kan man inte anpassa sig då kommer hårda lagkrav att ”kliva in”, säger Tobias Eriksson.
Som befarar att problemen kan komma att öka under sommaren, mot bakgrund av ”uppluckrade” covid-regler.
– Vi vill att det är föraren som ansvarig, för annars kan det bli ett ”blame game”, när man sitter där: ”det var inte jag som höjde musiken”.