Ja till styrets förslag efter första budgetronden

Publicerad:
Efter omröstning sa regionfullmäktige ja till styrande Värmlandssamverkans förslag till budget för 2022. Foto: Martina Holmberg / TT

Värmlandssamverkans budgetförslag gick igenom på regionfullmäktige på onsdagen.

Men det var först efter votering och Socialdemokraterna reserverade sig.

Tjänstemannaförslaget gick ut på att regionen skulle ha ett överskott på två procent nästa år, för att nå målet om god ekonomisk hushållning.

Men de politiska partierna vill använda mer pengar. Vänsterpartiet var först ut i årets budgetprocess och ville se en budget med nollresultat för 2022. Även Socialdemokraterna la fram förslag på en noll-budget. Det skulle ge ytterligare 167 miljoner till verksamheterna.

Het fullmäktigedebatt: SD förespråkar homogent Värmland – drog in The Beatles

Styrande Värmlandssamverkan ville inte gå riktigt så långt, utan föreslog i stället ett överskott på en halv procent för att få loss 150 miljoner mer än i tjänstemannaförslaget. Det upplägget anslöt sig senare Sverigedemokraterna till.

På onsdagen togs förslaget upp i regionfullmäktige.

– Pandemin har förändrat vår verklighet och gett oss en del nya frågeställningar som vi måste hantera och arbeta intensivt med under framtiden, det handlar om arbetslöshet och utanförskap, och om psykisk ohälsa, där vi ser att pandemin har förvärrat situationen och relationen med Norge, sa Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande under budgetdebatten.

S vill ge vården mer

Men Socialdemokraterna vill kunna lägga än mer pengar på hälso- och sjukvården, som man anser dras med långvariga underskott.

– Vi har ett underliggande bekymmer i hälso- och sjukvården med ständiga underskott. Har vi för liten budget i förhållande till vår verksamhet eller för mycket verksamhet i förhållande till budget? frågade sig Mats Sandström (S) och fortsatte:

– Vi har ett läge som är speciellt, vi behöver gasa och bromsa. Men det handlar om en tillfällig insats och tillfälliga pengar.

Under årets fyra första månader har just vården dragit över budget med drygt 153 miljoner kronor. För hela året bedöms kostnaderna överskrida budget med över 600 miljoner.

Ny rond före årsskiftet

Flera ledamöter tog upp att pandemin inte enbart har slagit mot vården, som fått skjuta upp mycket vård.

– Vi har andra skulder, vi har en kulturskuld, en folkhälsoskuld och skulder inom näringslivet, sa regionrådet Elisabeth Kihlström (KD).

Efter omröstning gick Värmlandssamverkans förslag igenom. Samtidigt är inte budgeten helt avgjord. Pandemin gör det extra svårt att planera. Därför kan nästa års budget revideras senast i december.

Regionen ska också ta fram förslag på nya regler för hur tidigare års överskott ska kunna användas för om- och återställning efter pandemin.

Läs tidigare artiklar:

Budgeten för 2022 gick igenom – SD köpte styrets förslagBudgetförslaget: Här är områdena regionstyret vill satsa påRegionen: V vill ha budget med nollresultat

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiElisabeth KihlströmFredrik LarssonNorgePolitikRegion VärmlandRegionfullmäktigeSocialdemokraternaVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare