Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar travbanorna för publik: Så tänker Årjäng och Färjestad

Publicerad:
Årjängs travbanechef Johanna Karlin.
Årjängs travbanechef Johanna Karlin. Foto: Mikael Solberger

Från den 1 juni gäller nya restriktioner för publika evenemang.

Det finns olika varianter och vi har kollat hur Årjäng och Färjestad tänker med publik och när det gäller totoluckor.

– Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att komma, säger Årjängs travbanechef Johanna Karlin.

Insändare: Tack och adjö, Färjestadstravet!

Sportevenemangen börjar gå mot vad som kan betecknas som ett normaltillstånd när publik får börja komma till arenorna igen.

Efter tillsyn: Färjestadstravet får inte öppna totohallen

Det är lite olika varianter som man kan söka tillstånd för och Årjäng och Färjestad har valt olika upplägg.

Årjängs nästa tävlingsdag är fredag den 11 juni.

– Vi har siktat in oss på 500 personer på anvisad sittplats utomhus. Det är inget problem för oss med de stora ytorna som vi har. Vi kommer att använda oss av bänkar och uteläktare samt drive-in. Vi har även två restauranger som kommer att vara öppna, berättar Johanna Karlin.

Färjestadstravet kör NWT-dagen på måndag. Det är den travkvällen som normalt lockar mest publik vid sidan av V75-dagarna, men ett normalläge är vi inte tillbaka i än.

– Vi tog alternativet med 100 personer stående utomhus då vi tänker att våra besökare ska kunna röra sig på publikplats. Även restaurangen för 188 gäster kommer att vara öppen, berättar travbanechefen Marie Svensson.

Stänger totokassorna

När det gäller totoluckor att spela i har spelbolaget ATG gått ut med att allt ska vara helt digitaliserat till år 2023.

I den här frågan tänker travbanorna olika om de ska öppna totoluckor igen eller inte.

– Vi har tagit beslutet att inte öppna totoluckor mer. Vi upplever att det plåstret nu är draget under pandemin då folk har lärt sig att spela på annat sätt. Vi tycker inte att vi ska sätta tillbaka plåstret och sedan dra bort det långsamt. Hade inte ATG sagt att allt ska vara borta till år 2023 hade vi såklart öppnat kassorna som vanligt. Det är risk att vi tappar en och annan kund, men i måndags när det var öppet i restaurangen var det ingen som frågade efter totokassor, säger Marie Svensson som uppskattar att ungefär hälften av landets banor kommer att göra som Färjestad.

Marie Svensson är travbanechef på Färjestadstravet.
Marie Svensson är travbanechef på Färjestadstravet. Foto: Helena Karlsson

Årjängstravet väljer att se det hela på ett annorlunda sätt:

– På rekommendation av ATG och Svensk Travsport kommer vi inte att ha några totoluckor till att börja med, men vi kommer att ha det framöver och så länge som vi har kunder som vill ha det. Vi ser ingen anledning att bomma igen i förtid även om jag har förståelse för de banor som gör det. Det är speciellt för oss som gränsbana och de norska gästerna kommer förhoppningsvis tillbaka, säger Johanna Karlin.

3 000 i juli?

Den nya restriktionerna får eventuellt ytterligare lättningar den 1 juli. Det är mycket intressant för Färjestad och Årjäng då de har varsin V75-dag den 3 juli respektive den 17 juli.

– Vi hoppas på en förändring och kan då ta in 600 personer som ska vara utomhus. Vi kommer att hoppa över att ha VIP-tält för det är svårt att hålla avstånd där vilket inte känns optimalt, säger Marie Svensson.

Även vid eventuellt nya restriktioner kommer Årjäng att ta emot en större publik än Färjestad.

– Vi hoppas på 3 000 personer på vårt stortrav. Det går inte som det är nu, men med ytterligare lättnader är det inget problem med att dela upp arenan i sektioner så att det fungerar, säger Johanna Karlin.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängstravetFärjestadstravetJohanna KarlinKarlstadMarie SvenssonTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.