Camilla riskerar hotellkarantän efter pappans död: ”Jag klarar inte det nu”

Publicerad:
Camilla Jonasson tycker att samma regler ska gälla i både Sverige och Norge vid trängande familjeskäl.

Den 21 maj reste Camilla och hennes två barn i ilfart från hemmet i Oslo till gården i Koppom. Hennes pappa hade tagit sitt liv. Men hon vågar inte åka hem för att hämta begravningskläder och skolböcker.

– Risken är att vi hamnar i karantän i 10 dagar och det klarar vi inte av nu, säger hon.

Camilla Jonasson har bott i Oslo i många år och jobbar som operationssjuksköterska. På barndomsgården i Koppom driver hennes mamma och pappa skogsbruk tillsammans med Camillas bror.

Fredagen den 21 maj vändes allt upp och ner.

– Min bror ringde och sa att pappa avlidit på värsta tänkbara sätt, han hade tagit sitt liv. Jag tog med mina flickor och slängde mig i bilen och åkte de tio milen på ”Sockervägen” till Koppom för att vara med mamma, som hittade honom. De hade varit tillsammans i nästan 56 år.

Via ”Sockervägen” är det bara 10 mil mellan Camillas hem i Oslo och föräldrahemmet i Koppom.
Via ”Sockervägen” är det bara 10 mil mellan Camillas hem i Oslo och föräldrahemmet i Koppom. Foto: Anna Sims

Känns omänskligt

Camilla är svensk medborgare och inresan till Sverige var enkel. Hon fick ett namn att hänvisa ”trängande familjeskäl” till om hon skulle bli stoppad vid gränsen.

Resan tillbaka till Norge, för att se till huset och hämta kläder och skolböcker till barnen, vågar hon inte göra. Med risk för att bli sittande i karantän i upp till tio dagar.

– Det känns helt omänskligt i den här situationen. Och jag behöver vara med mamma, inte bara nu utan varje ledig helg framöver. Att vi ska sitta isolerade, trots att jag fått båda vaccindoserna, kommer bara inte att gå.

Hon skrev om sin situation på sin Facebooksida och adresserade Norges statsminister Erna Solberg med frågan om detta verkligen var rimligt. Reaktionerna blev många och överväldigande.

Camilla kommer behöva åka många gånger över gränsen den närmaste tiden.
Camilla kommer behöva åka många gånger över gränsen den närmaste tiden. Foto: Privat

”Det är tragiskt”

Hon kontaktade även polisen i Arvika för att få veta säkert vad som gäller vid gränsen i en sådan här situation.

– Jag kontaktade den norska gränspolisen och fick besked att det är polisen i tjänst vid gränsen som gör en bedömning om de av ”trängande familjeskäl”, coronatester och läkarintyg kan slippa hotellkarantän och få hemkarantän i tio dagar istället. Men det är ingen garanti, säger Ulrika Högdahl Grenhage, polisinspektör i Arvika.

– Det är tragiskt. Hemkarantän är verkligen inte lämpligt i den här situationen, de behöver stöttning. Så det ställer till det extra mycket för en sådan här familj, fortsätter hon.

Camilla: ”Besöka fritidshus är okej utan karantän, men inte en resa för min pappas död”
Camilla: ”Besöka fritidshus är okej utan karantän, men inte en resa för min pappas död” Foto: Denny Jansson

Bara politik

Camilla Jonasson känner sig låst, ledsen, arg och bedrövad.

– Det känns så orättvist att vi inte ska få åka de tio milen hem och hämta det vi behöver så vi kan åka tillbaka direkt till mamma igen. Det skulle kosta 15 000 för mig och flickorna att bo på karantänhotell. Det är ju ingen nöjesresa jag ska göra, det är i stor sorg.

– Det är så mycket politik i det här och man tycker att de borde kunna göra ett undantag. Det är ju okej att som svensk åka till sitt fritidshus i Norge i ett dygn och se till det, men det här finns det inga undantagsregler för. Dessutom finns nästan ingen coronasmitta här i Eda kommun, medan det är högrisk i Oslo. Varför tar man inte hänsyn till det?

Senaste beskedet: Gränsen kan öppnas redan i juni

Artikeltaggar

BegravningCoronavirusetErna SolbergKoppomMänskligtNorgeOsloRiksgränsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare