Hoppa till huvudinnehållet

Auktionsfesten fortsätter – nu går 300 Lerin-verk under klubban

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad öppnar snart för nästa chockvåg av Lars Lerin-målningar. Närmare 300 verk ska säljas med start den 12 juni.
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad öppnar snart för nästa chockvåg av Lars Lerin-målningar. Närmare 300 verk ska säljas med start den 12 juni. Foto: Lena Richardson

Karlstadsauktionisten Peter Pettersson laddar för en ny jätteauktion på Lerin-verk. Den här gången ska närmare 300 verk av den folkkäre konstnären klubbas bort.

– Den finaste auktion vi haft, slår han fast.

På lördag, den 5 juni, inleds visningarna inför vårens kvalitetsauktion på Auktionsverket i Karlstad. De första objekten börjar ropas ut den 9 juni, men de första verken ur den mäktiga Lerinsamlingen går ut först den 12 juni.

200 Lerinverk står det i ett nyhetsbrev från auktionsfirman, men i själva verket är det fler, berättar Peter Pettersson när NWT tar kontakt.

– Jag tror det är nästan 300 faktiskt, säger han.

Samma samlare

Uppemot 200 av dem kommer från samma samlare som den samling Peter Pettersson auktionerade ut i vintras. Det var en till Västkusten utflyttad värmlänning som samlat på sig så stora mängder Lerin-målningar att de fick delas upp på två auktioner, när de efterlevande beslutade sig för att sälja.

Inför vinterauktionen beskrev Peter Pettersson känslan när han insåg vad som fanns i gömmorna hos säljarna:

– Jag kom in och de började ta fram buntvis med akvareller. Vad är det här, sa jag och bara skrek, det var så häftigt!

En mäktig samling Lerin-verk ska säljas. Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad har fått dela upp samlingen på två auktioner: i januari såldes 100 verk och nu i juni kommer ytterligare 200. Visningen i lokalerna i Ulvsby inleds i helgen.
En mäktig samling Lerin-verk ska säljas. Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad har fått dela upp samlingen på två auktioner: i januari såldes 100 verk och nu i juni kommer ytterligare 200. Visningen i lokalerna i Ulvsby inleds i helgen. Foto: Lena Richardson

Ateljéstädning hos Lerin

När vinterns kvalitetsauktion startade på trettondagen var det ett hundratal Lerinmålningar som såldes och det blev stor succé.

Den här gången blir det alltså ännu fler och förutom verk från konstsamlaren, tillkommer också verk som lämnats in av andra säljare och även några från Lars Lerin själv.

– Han har städat ateljén nu i pandemitider, säger Peter Pettersson.

En del bilder känns igen från Lars Lerins böcker; bland annat finns originalmålningar som var med i den Augustprisade Naturlära.

En åtråvärd signatur.
En åtråvärd signatur. Foto: Lena Richardson

Bred Lerinsamling

Utbudet är också brett. Det är såväl akvareller som träsnitt, etsningar och oljemålningar och de har skapats från 70-talet fram till 2020.

– Här får man se hela perioden, ända fram till idag. Det är ett enormt spann med olika priser, tider och tekniker, säger Peter Pettersson.

Utropspriserna varierar från 10 000 till 400 000 – sedan återstår att se vad budgivningarna kan driva upp slutpriserna till.

Träsnitt, oljor, akvarell - Lars Lerins hela bredd är representerad. ”Det här är Sveriges största Lerinutställning och allt är till salu. De kan komma hit på visning först och sen gå till Sandgrund”, säger Peter Pettersson.
Träsnitt, oljor, akvarell - Lars Lerins hela bredd är representerad. ”Det här är Sveriges största Lerinutställning och allt är till salu. De kan komma hit på visning först och sen gå till Sandgrund”, säger Peter Pettersson. Foto: Lena Richardson

Peter Pettersson tror inte på någon avmattning i intresset för konst av Lars Lerin.

– Lars Lerin besitter ju något som ingen annan konstnär besitter. En sjuåring och en nittiosjuåring vet vem han är. Han är populär i alla kategorier, säger Peter Pettersson.

”Fantastiskt”

Inte heller att så mycket nu läggs ut på en gång riskerar att dämpa suget eller prisbilden, tror han:

– Nej! Hade det varit 300 verk av någon annan konstnär hade det kunnat vara svårare, säger han och tillägger att jätteauktioner av det här slaget inte kommer ofta.

– Man kan väl inte säga att det är en engångshändelse när man gjort det två gånger, men jag vet ju att det är aldrig kommer att ske igen. Det är fantastiskt att få vara med om det här!

Även denna gång är det en helt webbaserad auktion, men visningarna inför auktionen sker förstås ”live”, i auktionsfirmans lokaler i Ulvsby.

Fjaestad och Johansson

Vårkvaliteten omfattar förstås inte bara Lars Lerin. Totalt ropas 1680 objekt ut, varav 740 är konstverk. Bruno Liljefors, Gustaf Fjaestad, Erling Ärlingsson, Joakim Johansson och Liss Eriksson är några av upphovsmännen vars verk nu möter auktionspubliken.

Också konstglas av Kjell Engman och Bertil Vallien står på listan.

Men, precis som vid förra kvalitetsauktionen, hamnar det mesta i skuggan när Lerin-frossan slår till. För auktionisten sitter glädjechocken över det annorlunda säljuppdraget i fortfarande:

– Det är klart att jag är glad! Jag är helt skakad. Jag lever min dröm!

Peter Pettersson visar en av sina favoriter; ett riktigt storverk med häftig himmel.
Peter Pettersson visar en av sina favoriter; ett riktigt storverk med häftig himmel. Foto: Lena Richardson
Succé för Lerinauktion – "Jag är glad som ett barn"

Artikeltaggar

AuktionerAuktionsverket i KarlstadEkonomiGustaf FjaestadHammaröJoakim JohanssonKarlstadKonstLars LerinNäringslivPeter PetterssonUlvsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.