Hoppa till huvudinnehållet

Svärd tog ny medalj i USA – kommer hem till Karlstad GP

Publicerad:
Minna Svärd blev trea på 400 meter häck i nationella collegemästerskapet i USA.
Minna Svärd blev trea på 400 meter häck i nationella collegemästerskapet i USA. Foto: Josh Manck

Värmländskan Minna Svärd tog brons i nationella collegemästerskapet i USA.

Nu laddar hon för svenska säsongen och närmast Karlstad GP tisdagen den 22 juni.

Minna Svärd hade kvalificerat sig i två individuella grenar till de nationella mästerskapen, NCAA i Allendale Michigan, gångna veckoslutet, men eftersom stavhoppet, där hon nyligen vann en regional tävling och satte distriktsrekord med 4,04, avgjordes samtidigt som försöken på 400 meter häck avstod hon stav.

Minna ledde häckloppet i början, men fick släppa förbi sig två konkurrenter på upploppet.
Minna ledde häckloppet i början, men fick släppa förbi sig två konkurrenter på upploppet. Foto: Josh Manck

22-åringen från Hynboholm och IF Göta och studerande på Texas A&M University-Commerce tog sig säkert till häckfinalen, trots svåra väderförhållande med extremt hård vind och bara tolv grader.

I finalen öppnade hon hårt och ledde ända till åttonde häcken, men orkade inte riktigt hela vägen. Minna kämpade ändå till sig en tredjeplats och sprang sitt snabbaste lopp på distansen sedan maj 2018. Tiden, 58,13, var en tangering av hennes personrekord och skolrekord.

Segraren Jaylah Walker hade 57,29 och tvåan Lauren Huebner 57,74.

Minna med lagkamraterna i stafetten.
Minna med lagkamraterna i stafetten. Foto: Josh Manck

Texas A&M University-Commerce hade också kvalat in på 4x400 meter och bara en timme efter individuella loppet var det dags för stafettfinal. Minna sprang sin snabbaste stafettsträcka någonsin (53,85) och förde upp laget till en slutlig sjätteplats.

Tävlar i Sverige

Minna Svärd meddelar nu att hon satsar på den svenska utomhussäsongen, för första gången sedan 2019. I fjol valde hon på grund av pandemin att stanna kvar i USA.

Först i planeringen ligger Karlstad GP. Hon kommer senare att ha en betydelsefull roll för IF Göta i lag-SM och stafett-SM.

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaMinna Svärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.