Hoppa till huvudinnehållet

Sänk rösträttsåldern i kommunvalen

Publicerad:
Dessutom får 16-åringar starta företag, jobba heltid, betala skatt och är straffmyndiga. Sänkt rösträttsålder matchar kraven med inflytandet, skriver Hanna Thessén med flera.
Dessutom får 16-åringar starta företag, jobba heltid, betala skatt och är straffmyndiga. Sänkt rösträttsålder matchar kraven med inflytandet, skriver Hanna Thessén med flera. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I dag är unga mer engagerade i samhällsfrågor än någonsin. Vi ser det i forskningen och i globala rörelser som Fridays for Future och Black Lives Matter, skriver Hanna Thessén med flera.

Sveriges demokrati fyller hundra år och unga är mer samhällsintresserade än någonsin. Samtidigt upplever knappt två av tio unga att de kan påverka sin kommun. Därför startar vi uppropet Större Demokrati, ungdomsrörelsens gemensamma plattform som ska få Sverige att våga ta nästa steg i den demokratiska utvecklingen. Tillsammans representerar vi över 650 000 unga och vårt krav är enkelt: att svenska kommuner, Värmlands inräknat, tar ställning för en testverksamhet där 16- och 17-åringar får rösta i kommunvalet.

Samtidigt som kvinnor fick rösträtt för hundra år sedan var många fortfarande exkluderade från demokratin. Till exempel personer under 23, hade en intellektuell funktionsnedsättning eller hade dömts för brott. Under 1900-talet har vi i omgångar gjort demokratin större och i dag har vi svårt att förstå vår tidigare trångsynthet. Demokratin är inte statistisk utan utvecklas, utvidgas och moderniseras i takt med att världen förändras.

I dag är unga mer engagerade i samhällsfrågor än någonsin. Vi ser det i forskningen och i globala rörelser som Fridays for Future och Black Lives Matter. Men deras engagemang utestängs från den representativa demokratin. Unga mellan 18-29 år är den grupp som är mest underrepresenterad på alla nivåer i politiken.

Så skriver du en debattartikel

Många kommuner har akuta brister när det gäller ungas inflytande. Enligt MUCF och SKR för var tredje kommun inte dialog med unga vid några beslut. Fyra av tio kommuner uppger att de är osäkra på om unga har en faktisk påverkan på beslutsfattandet.

De vanligaste invändningarna mot att låta unga rösta har motbevisats gång på gång i forskningen. Det finns ingen väsentlig skillnad i mognad mellan en 16- och en 18-åring. 16-åringar röstar inte mer extremt. Dessutom får 16-åringar starta företag, jobba heltid, betala skatt och är straffmyndiga. Sänkt rösträttsålder matchar kraven med inflytandet.

Erfarenheter från bl a Skottland, Österrike, Tyskland och USA visar att sänkt rösträtt har lett till att demokratin har vitaliserats genom att valdeltagandet ökat och fler uppvisar ett intresse för politik och samhällsfrågor.

I demokratiutredningen 2016 var hela 25 kommuner positiva till att testa rösträtt från 16 år. För att en testverksamhet ska ske behövs att kommunerna begär att få inleda testverksamhet hos riksdagen som ändrar på kommunallagen. Värmlands kommuner har nu chansen att gå i bräschen för Sveriges unga och ta ställning för en större demokrati. När kommer ni agera?

Hanna Thessén

Förbundsordförande, Rädda Barnens Ungdomsförbund

Helena Thybell

Generalsekreterare, Rädda Barnen

Rosaline Marbinah

Ordförande, LSU

Oruba Abu-hammam

Ordförande, Sveriges Ungdomsråd

Jêran Rostam

Förbundsordförande, RFSL Ungdom

Vera Carlbaum-Wrennmark

Förbundsordförande, Röda Korsets Ungdomsförbund

Björn Häll Kellerman

Förbundsordförande, Unga rörelsehindrade

Liinu Diaz Rämö

Ordförande, Flickaplattformen

Bartosz Stroinski

Förbundsordförande, Vi Unga

Daniel Vencu Velasquez Castro

Förbundssekreterare, Unga Örnar

Sara Damber

Ordförande, Youth 2030 Movement

Artikeltaggar

Black Lives MatterDebattDemokratiFridays For FutureMUCFRädda BarnenRFSLRöda korsetRösträttSKRSveriges UngdomsrådUnga ÖrnarUnga rörelsehindradeUngdomarValVärmlands länVi Unga