Nya förskolan på Jakobsberg är en unik träkonstruktion

Publicerad:
I augusti är det inflyttning i nya Rödklöverns förskola på Jakobsberg som är unik med sitt bärsystem i massiva limträväggar. Det säger Patrik Johansson, projektledare, Karlstads kommun och Magnus Alvkäll, projektchef, Serneke. Foto: Helena Karlsson

Rödklöverns förskola på Jakobsberg som öppnar i augusti är en byggnad där trä är centralt tema överallt, både för utomhuslekarna och inomhus. Konstruktionen är mycket speciell.

– Det här är norra Europas första byggnad med bärsystem i massiva limträväggar.

Det berättar Magnus Alvkäll, projektchef på Serneke i Karlstad som står bakom bygget.

Markarbetena för Rödklöverns förskola som ligger alldeles i början av det nya bostadsområdet som just nu växer fram på Jakobsberg inleddes i februari 2020. Och i förra veckan slutbesiktades den färdiga byggnaden.

– Den är 1 570 kvadratmeter stor och kommer att bestå av fem förskoleavdelningar med plats för cirka 100 barn samt ett kök som kan producera 600 portioner per dag.

–Anläggningen innehåller även extrakök för specialkost och köket är dessutom förberett för nattmatlagning, säger Patrik Johansson, projektledare på Karlstads kommun.

Köket har en produktionskapacitet av 600 portioner per dag, berättar Patrik Johansson.
Köket har en produktionskapacitet av 600 portioner per dag, berättar Patrik Johansson. Foto: Helena Karlsson

Men det är på konstruktionssidan som Rödklöverns förskola sticker ut. Den ljusa, välvda fasaden består av trä och det gör även stora delar av byggnaden i övrigt efter önskemål från kommunen.

– Vi funderade först på ett bygge i korslimmat trä, men kom inte i mål med en sådan lösning. I stället valde vi att satsa på en limträkonstruktion, säger Magnus Alvkäll.

Det blev en annorlunda lösning.

– Ja, det här är vad vi känner till norra Europas första byggnad med bärsystem i massiva limträväggar. Konstruktionen är levererad av Moelven i Töreboda.

– Det handlar om en reglad trästomme med ett betongbjälklag och invändigt är förskolan byggd med en bärande ren limträvägg, en hjärtvägg, säger Magnus Alvkäll.

"Invändigt är förskolan byggd med en bärande ren limträvägg, en hjärtvägg”, säger Magnus Alvkäll.
"Invändigt är förskolan byggd med en bärande ren limträvägg, en hjärtvägg”, säger Magnus Alvkäll. Foto: Helena Karlsson

Man har byggt med så lite stål som som möjligt med tanke på miljön. Undantaget är köket som består av en stålkonstruktion på yttervägg på grund av den fuktiga miljön där.

– Sammantaget fungerar limträbygget bra för en förskola, men blir för dyr för bostäder, säger Magnus Alvkäll.

Allt det ljusa trät i lokalerna som är byggda i två plan och de många fönstren där några är riktigt stora gör att förskolelokalerna känns lugna och välkomnande.

– Vi är väldigt nöjda och det tror vi även barnen och de anställda blir. Och här finns även en ateljé och digitalt rum och utemiljön är också väldigt fin och där kommer trätemat tillbaka.

Även utvändigt har man satsat på många konstruktioner i trä, bland annat ett uteklassrum och olika balanslekar.
Även utvändigt har man satsat på många konstruktioner i trä, bland annat ett uteklassrum och olika balanslekar. Foto: Helena Karlsson

– Där finns bland annat olika balanslekar, vattenlekar med stockar, ett uteklassrum och en grillplats. Den första förskoleavdelningen flyttar in i augusti och därefter fyller de andra avdelningarna på successivt, säger Patrik Johansson.

Förskolan som även har solceller på taket har haft en budget på 37,4 miljoner kronor och den har i stort sett hållits.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJakobsbergKarlstads kommunMagnus AlvkällPatrik JohanssonSerneke

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare