Insändare: VVS-elev: ”Och den ljusnande framtid är vår …”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Gymnasietiden är en värdefull tid och det gäller för alla att ta vara på den – det är då den blir värdefull och leder någonstans, tycker insändarskribenten.
Foto: Helena Karlsson
Studentexamen närmar sig med stormsteg för tiotusentals ungdomar i hela Sverige. För alla dessa ungdomar innebär det slutet på en treårig utbildning. Många kommer att läsa vidare, kanske redan i höst, på universitet och högskolor.

Jag är inte en av dem, utan jag har valt en annan väg. Det valet gjorde jag redan innan jag började gymnasiet. Jag valde en praktisk utbildning, en yrkesutbildning som redan nu har givit mig ett arbete. Under min senaste praktikperiod skrev jag på ett anställningsavtal och jag börjar arbeta veckan efter min examen. Detta ser jag verkligen fram emot – det var ju det som var syftet med mitt val. Yrkesförberedande utbildningar är något som jag tror att många ser ner på. Jag vill med denna text lyfta fram några av alla de fördelar som en yrkesförberedande utbildning för med sig.

Den första och största fördelen är givetvis att dessa utbildningar leder till arbete och en stabil grund i livet. Förklaringen är att man får en mycket gedigen utbildning – både teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet. Utbildningen innehåller mycket praktik, vilket jag har uppskattat mycket. På mina praktikplatser har jag fått både insyn och erfarenhet av arbetslivet. Jag har fått möjlighet att använda mina kunskaper samtidigt som jag har fått in en fot på arbetsmarknaden.

Många tror att en praktisk utbildning automatiskt utesluter möjligheten att läsa vidare men så är inte fallet. Man kan, om man vill, välja teoretiska kurser som inval, vilket ger möjlighet till att söka högskoleutbildningar. Jag valde in olika teoretiska kurser i min utbildning. Anledningen till detta är att jag inte till 100 procent vet vad jag vill göra i framtiden, och det känns som en frihet att ha möjligheten att läsa vidare om jag vill det.

Att välja en yrkesförberedande utbildning betyder inte att man automatiskt får ett jobb. Samma sak gäller för alla utbildningar – du blir inte automatiskt en välutbildad miljonär bara för att du har valt en bred teoretisk linje. Men som mina lärare har sagt från första början: ”De som vill får jobb”. Med detta menar jag att oavsett vilken linje du går så måste du göra jobbet. Det går inte att enbart sitta av tiden och samtidigt räkna med att din utbildning ger dig obegränsade möjligheter. En ytterligare förklaring för att du verkligen ska förstå vad jag menar: en utbildning är ingenting man får, det är något man skaffar sig. Det fungerar nämligen på exakt samma sätt som träning och kondition – man måste hänga i, anstränga sig och träna kontinuerligt för att det ska ge resultat. Jag har haft den inställningen och den ambitionen under mina tre år på Nobelgymnasiet. Jag har försökt att göra mitt bästa och en sak kan jag stå för – jag har inte bara suttit av tiden.

Men, jag tänker inte ta åt mig äran och framställa mig själv som en mönsterelev. Jag hade tur som valde en utbildning som lyckligtvis passade mig. Det har gått bra för mig de här åren tack vare att jag har trivts väldigt bra i skolan, vilket i sin tur beror på att mina lärare har varit engagerade, hjälpsamma, intresserade, positiva och hela tiden varit angelägna att ge oss en så bra utbildning som möjligt. Tack till lärarna på VVS-programmet!

Avslutningsvis så kan jag konstatera att gymnasietiden är en värdefull tid och det gäller för alla att ta vara på den – det är då den blir värdefull och leder någonstans. Vart den leder beror på vilken utbildning man har valt. Hur värdefull den blir återstår att se.

Anonym

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.