Hoppa till huvudinnehållet

Ingen offentlig ursäkt till familjen från Arvika kommun

Publicerad:
Annika Dahlén, mamma, Weine Dahlén, pappa, Eva Karlsson, styvmamma, Robin Dahlén och Christian Karlsson efter åklagarens pressträff i Karlstad 2018. De två utpekade bröderna i Kevinfallet skrevs av från ärendet. Någon ursäkt får de dock inte av Arvika kommun. I alla fall inte i nuläget. Tidigare har kommunstyrelsen sagt nej, nu sa även kommunfullmäktige nej.
Annika Dahlén, mamma, Weine Dahlén, pappa, Eva Karlsson, styvmamma, Robin Dahlén och Christian Karlsson efter åklagarens pressträff i Karlstad 2018. De två utpekade bröderna i Kevinfallet skrevs av från ärendet. Någon ursäkt får de dock inte av Arvika kommun. I alla fall inte i nuläget. Tidigare har kommunstyrelsen sagt nej, nu sa även kommunfullmäktige nej. Foto: Adam Ihse/TT

Arvika kommun säger nej till att be familjen Dahlén/Karlsson om offentlig ursäkt.

Kommunfullmäktige i Arvika fattade under måndagskvällen (31/5) beslut om att säga nej till att be familjen Dahlén/Karlsson om ursäkt för hur familjen behandlats i samband med och efter utredningen om Kevin Hjalmarssons död 1998.

Kristdemokraterna i Arvika med gruppledaren Susanne Engstad Clarke i spetsen har annars krävt det i en motion.

Arvika hänvisar till sekretess i frågan.

Ingen ursäkt till bröderna i KevinfalletFamiljen i Kevinfallet går vidare och vill utreda kränkningar

– När en enskild ledamot av kommunfullmäktige motionerar om att Arvika kommun ska be om ursäkt så handlar det om att be om ursäkt för vad den sociala myndigheten har gjort. Det är så vi måste se på den frågan vi hade på vårt bord men vi i kommunfullmäktige vet inte vad som har hänt eller inte hänt för över 20 år sedan på grund av en lag som heter sekretesslagen. Det vore inte heller korrekt att vi granskade oss själva, säger Henrik Axelsson (S), ledamot i kommunfullmäktige tillika ordförande i utskottet Lärande och stöd.

Välkomnar utredning

Axelsson välkomnar dock den utredning som familjen via advokat Stefan Liliebäck inlett och som bland annat innebär att Liliebäck vill ha ut handlingar i ärendet. En utredning som kan leda till en rättslig process.

– Men det är något annat än det vi hade att ta ställning till på kommunfullmäktige. Idag handlade det om att be om ursäkt för vad de sociala myndigheterna har gjort och jag vet inte vad de har gjort, säger Axelsson.

Han fortsätter:

– Precis som chefsåklagare Niclas Wargren återöppnade förundersökningen behöver de som är satta att granska de sociala myndigheterna granska och se vad som har hänt. Om de ser att de sociala myndigheterna gjort fel så ställer jag mig först i ledet för att be om ursäkt som ordförande i Lärande och stöd och representant för de sociala myndigheterna i Arvika kommun.

Har annan åsikt

Familjens ombud Stefan Liliebäck håller inte med Henrik Axelsson.

– Axelsson har synpunkter på att man inte vet vad kommunen ska be om ursäkt för eftersom det råder sekretess.

– Det är dock allmänt känt att pojkarna blivit utsatt för långa och plågsamma polisförhör. Det är också allmänt känt att Arvika i sin egen rapport, ”Arvika efter Kevin”, för fram att socialtjänsten samarbetade intimt med polisen. Hade inte socialtjänsten varit med hade man inte kunnat lösa fallet, står det.

– Socialtjänsten har medverkat i detta, det är allmänt känt. Det är också allmänt känt att socialtjänsten gick vidare efter Sandbergs skyldighetsförklaring. Man köpte polischefens argument rakt av, initierade ingen bevistalan. Detta är också allmänt känt, det hade man kunnat be om ursäkt för

Fotnot: Familjen vill inte uttala sig i detta läge utan hänvisar till Stefan Liliebäcks uttalanden.

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika kommunBrott & blåljusHenrik AxelssonKevin HjalmarssonKristdemokraternaNiclas WargrenStefan LiliebäckSusanne Engstad ClarkeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.