Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Vårens gasbilskollektion

Publicerad:
Om drivmedlen följer samma trendcykel som annat mode lär det snart vara dags för gengasbilarna, som var populära under andra världskriget, att bli heta igen, skriver Byrån.
Om drivmedlen följer samma trendcykel som annat mode lär det snart vara dags för gengasbilarna, som var populära under andra världskriget, att bli heta igen, skriver Byrån. Foto: TT arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dags för de som presterar mest att jobba gratis, så att de som ligger efter kan få lön, skriver Byrån.

Drivmedelstrenderna är i ständig rörelse. Det senaste är förslaget att biogasbilar inte längre ska klassas som miljöbilar. Om drivmedlen följer samma trendcykel som annat mode lär det snart vara dags för gengasbilarna, som var populära under andra världskriget, att bli heta igen. Den trendsättande regeringen behöver bara snegla statskassan åt de fashionabelt glansiga generatorerna.

Björntjänst mot Oscar II

Efter vad som verkar vara ett planerat inbrott har en uppstoppad björn stulits från Rättviks naturmuseum. Byrån hoppas att djuret på ett eller annat sätt kommer till rätta igen, delvis också för Oscar II:s skull. Det var just han som sköt björnen 1895, under ett liv som kantades av motgångar för kungens egen del.

Efter att upplevt dalande kungamakt och upplösningen av unionen med Norge vore det typiskt om även Oscar II:s björn skulle gå förlorad.

Behåll Grönland danskt

Åkte den amerikanske utrikesministern Antony Blinken till Grönland för att inspektera det land som USA velat köpa? Svaret visade sig vara nej.

Blinken betonade att USA inte längre står som spekulant för att köpa Grönland. Men var det någon som frågade vad grönlänningarna skulle föredra?

Skräpfrihet med plastpåseskatt

Beskatta soppåsarna och se hur en stor del av skräpet försvinner från gator och natur. Resonemanget bakom plastpåseskatten var enkelt och solklart.

Men ingen tycks ha förutsett att det skräp som annars hade lagts i plastpåsar från mataffären nu får härja fritt – och kan ta till flykten med hjälp av varje liten vindpust när sopbilarna tömmer kärlen (SR 20/5). Vem kunde ana att plastpåsarna var mer än simpla nedskräpare?

Skollön trumfar skolplikt

Skolan kallas ibland för barnens arbetsplats, men i Landskrona och Sjöbo har man tagit detta ett steg längre och börjat betala ut lön till eleverna. Men det är inte de elever som lyckas bäst som får högst lön – eller ens någon lön alls. Istället betalas elever som inte klarat grundskolan för att gå i lovskola. Tanken är att de inte ska välja sommarjobb före skola på lovet.

Nu är det bara upp till resten av samhället att anpassa sig till incitamenten. Dags för de som presterar mest att jobba gratis, så att de som ligger efter kan få lön.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Antony BlinkenBilBjörnBubbel från ByrånDrivmedelGrönlandGrundskolanLandskronaNorgePlastSigneratSjöboSkatterSkräpSoporSveriges RadioUSA