Hoppa till huvudinnehållet

Vill sänka farten i Åtorp för att öka säkerheten för oskyddade

Publicerad:
Då man åker in i Åtorp är det tillåtet att köra i 50 kilometer, vilket en förslagsställare nu vill ändra på.
Då man åker in i Åtorp är det tillåtet att köra i 50 kilometer, vilket en förslagsställare nu vill ändra på. Foto: Anna-Stina Tallmyren

En Åtorpsbo ber om kommunens hjälp att förhindra allvarliga olyckor framgent. Det genom att föreslå en hastighetssänkning genom orten.

Förbi skolan i Åtorp är det maxhastighet om 30 kilometer i timmen som gäller, därefter är det tillåtet att köra i 50 kilometer.

Likaså är maxhastigheten över den gamla stenvalvsbron lägre, men i änden av bron då man åker in i centrum av Åtorp så kan man köra i 50 kilometer utan att göra sig skyldig till överträdelser.

Skydda oskyddade

En Åtorpsbo har nu föreslagit att hastigheten sänks genom Åtorp till max 30 kilometer i timmen för att öka säkerheten för de oskyddade trafikanterna.

”Det är många barn och äldre som rör sig i samhället och inte minst under sommaren med många turister och tillresta”, skriver förslagsställaren och nämner att tillbuden är ganska många, vilket han kan bevittna då han bor mitt i området.

Tas upp i facknämnd

Frågan togs upp i senaste fullmäktige, där ordföranden Jan Ask (V) funderade på om den ska skickas till kommunstyrelsen, eftersom det egentligen handlar om väg som Trafikverket råder över.

Servicenämndens ordförande Patrik Renberg (S) sa, att utvecklingsgruppen i Svartå frågat om samma sak gällande hastigheten på genomfarten i Svartå.

– Kommunen har rätt att ändra på hastigheten, eftersom den ligger i kommunen. Så jag tycker det kan skickas till servicenämndens arbetsutskott, så får vi ta vägfrågan där, sa Renberg.

Därmed beslutades att förslaget skickas till servicenämnden för beredning.

Artikeltaggar

ÅtorpFullmäktigeJan AskMedborgarförslagPatrik RenbergPolitikServicenämndenTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.