Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Anna Bodin

Publicerad:
Anna Bodin, Arnön, har avlidit.
Anna Bodin, Arnön, har avlidit. Foto: Privat

Anna Bodin, har avlidit i sitt hem på Arnön. Närmast anhöriga är maken Staffan Janson och barnen Clara, Theo och Maja.

Anna växte upp i Karlstad med sina tre syskon. Hon utbildade sig till sjuksköterska i Västerås och specialiserade sig därefter i barn- och ungdomsmedicin i Göteborg. Redan som 27-åring blev hon avdelningsföreståndare för barnintensiven (BIVA) på Centralsjukhuset i Karlstad, en position som hon bortsett från några utlandsvistelser hade i 20 år.

I början av 1980-talet genomförde hon i samråd med dåvarande överläkaren Jens Grögaard förvandlingen av spädbarnsavdelningen till en toppmodern neonatalvårdsavdelning. Inom några år hade Värmland den lägsta spädbarnsdödligheten i hela landet. Under den sista perioden av sitt arbetsliv arbetade hon med forskning och ledde arbetet med att få till familjecentraler i länets alla kommuner.

Anna var engagerad både lokalt och globalt. Under en treårsperiod 1986-1989 arbetade hon för Rädda Barnen i Jordanien med utveckling av mödra- och barnhälsovård. Efter tsunamin 2004 arbetade hon en dryg månad i Thailand i professor Hans Roslings så kallade volontärprojekt, där hon intervjuade personer som tagit ansvar i räddningsarbetet. I Värmland var hon fast förankrad med rötterna djupt ner i civilsamhället. Hon var länge engagerad i Rädda Barnen lokalt och var ordförande i föreningen Sjuksköterskornas Sommarhem där hon på senare år varit drivande i renoveringen av föreningshuset Villa Solhäll.

Musiken var också en viktig del genom hela hennes liv. Vi minns hur hon repade med sin sångkvartett hemma i vardagsrummet på kvällarna när vi var barn och hur hon uppfylldes av gemenskapen som sången och musiken gav. Nyss fyllda 70 år fann hon in i det sista glädje i att träffa familj och vänner och ställa till kalas för att fira livet. Sådan var hon - en levnadsglad person som entusiastiskt och med stort ansvarstagande stöttade sin familj, vänner och kollegor.

Anna lämnar ett stort tomrum efter sig och kommer att bli djupt saknad.

Barnen

Artikeltaggar

ArnönCentralsjukhuset i KarlstadDödsfallFamiljRädda BarnenTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.