Till minne: Anna Bodin

Publicerad:
Anna Bodin, Arnön, har avlidit. Foto: Privat

Anna Bodin, har avlidit i sitt hem på Arnön. Närmast anhöriga är maken Staffan Janson och barnen Clara, Theo och Maja.

Anna växte upp i Karlstad med sina tre syskon. Hon utbildade sig till sjuksköterska i Västerås och specialiserade sig därefter i barn- och ungdomsmedicin i Göteborg. Redan som 27-åring blev hon avdelningsföreståndare för barnintensiven (BIVA) på Centralsjukhuset i Karlstad, en position som hon bortsett från några utlandsvistelser hade i 20 år.

I början av 1980-talet genomförde hon i samråd med dåvarande överläkaren Jens Grögaard förvandlingen av spädbarnsavdelningen till en toppmodern neonatalvårdsavdelning. Inom några år hade Värmland den lägsta spädbarnsdödligheten i hela landet. Under den sista perioden av sitt arbetsliv arbetade hon med forskning och ledde arbetet med att få till familjecentraler i länets alla kommuner.

Anna var engagerad både lokalt och globalt. Under en treårsperiod 1986-1989 arbetade hon för Rädda Barnen i Jordanien med utveckling av mödra- och barnhälsovård. Efter tsunamin 2004 arbetade hon en dryg månad i Thailand i professor Hans Roslings så kallade volontärprojekt, där hon intervjuade personer som tagit ansvar i räddningsarbetet. I Värmland var hon fast förankrad med rötterna djupt ner i civilsamhället. Hon var länge engagerad i Rädda Barnen lokalt och var ordförande i föreningen Sjuksköterskornas Sommarhem där hon på senare år varit drivande i renoveringen av föreningshuset Villa Solhäll.

Musiken var också en viktig del genom hela hennes liv. Vi minns hur hon repade med sin sångkvartett hemma i vardagsrummet på kvällarna när vi var barn och hur hon uppfylldes av gemenskapen som sången och musiken gav. Nyss fyllda 70 år fann hon in i det sista glädje i att träffa familj och vänner och ställa till kalas för att fira livet. Sådan var hon - en levnadsglad person som entusiastiskt och med stort ansvarstagande stöttade sin familj, vänner och kollegor.

Anna lämnar ett stort tomrum efter sig och kommer att bli djupt saknad.

Barnen

Artikeltaggar

ArnönCentralsjukhuset i KarlstadDödsfallFamiljRädda BarnenTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare