Satsning på vandringsturism när fyra kommuner samverkar

Publicerad:
Emelie Röjeskog, destinations- och turismutvecklare Torsby kommun, Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun, Maria Nordmark, turismutvecklare, Sunne och Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef Munkfors kommun träffades i Ekshärad. Foto: Pia Holmström

Nu kan du som är intresserad av att gå vandringsleder i norra Värmland även ha möjlighet att vinna presentkort efter att du tagit del av naturupplevelsen. Ett samarbete mellan nordvärmländska kommuner möjliggör detta.

Det är Hagfors, Munkfors, Sunne och Torsby kommuner som inlett en samverkan och ett första led i detta är att lyfta fram alla vackra vandringsleder.

– Vi såg förra året att vandring blev stort. Vi har ju vandringsleder allihop och det här var ett enkelt sätt att starta vårat samarbete, säger Birgitta Svensson turism- och näringslivschef, Munkfors kommun.

Nytt koncept

Så nu har kommunerna utvecklat konceptet ”Vandra och vinn på nya vägar” som också är en tävling.

– Man ska kunna gå en vandringsled i varje kommun för att kunna vara med och tävla om presentkort som vi lottar ut bland de som gått. På varje led så ska det finnas en bokstav som man sedan ska kunna sätta ihop till ett ord. Sedan är det bara att skicka in tävlingstalongen, säger Emelie Röjeskog, destinations- och turismutvecklare i Torsby kommun.

Utvalda vandringsleder

Det är två olika vandringsleder i varje kommun som ingår i tävlingen. På Visit Torsbys webbsida kan man se vilka vandringsleder som ingår.

– Både kommuninvånare och besökare ska kunna upptäcka den bygd man är i på ett enkelt sätt, säger hon.

Vinsterna är presentkort som gäller i den lokala handeln.

– När man ändå gör den här turen så hoppas vi ju på att man väljer att stanna kvar för att upptäcka lite annat, säger Emelie Röjeskog.

– Sevärdheter har vi också gott om i alla våra kommuner, säger Birgitta Svensson.

Värdecheckar

Därför ska de fyra kommunerna även ha ett samarbete kring sevärdheter.

– Om man till exempel går på Laxholmen i Munkfors så får man betala halva priset på Järnvägsmuseet i Hagfors eller får rabatt på Mårbacka i Sunne. Vi har tryckt upp värdecheckar som man ska kunna använda till detta, säger Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun.

Vad tror ni om årets turismsommar?

– Jag tror att turismen kommer att öka. Idag har man en framförhållning eftersom man vet att man kommer att släppa på restriktioner. Vi ser redan att det är fler tyskar och holländare i trakten, säger Maria Nordmark, turismutvecklare, Sunne kommun.

– Jag tror att det kommer att vara ännu fler svenskar som turistar i Värmland i år och de är jättesugna på alla kulturevenemang som ändå är öppna, säger Birgitta Svensson.

Artikeltaggar

Birgitta SvenssonEmelie RöjeskogHagfors kommunLars SätterbergMaria NordmarkMunkfors kommunSunne kommunTorsby kommunTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare