Hoppa till huvudinnehållet

Rivningen i Lesjöfors är inledd

Publicerad:
Rivningen av Filipstads kommuns fastigheter på Skolgatan respektive Rämsvägen i Lesjöfors har inletts.
Rivningen av Filipstads kommuns fastigheter på Skolgatan respektive Rämsvägen i Lesjöfors har inletts. Foto: Filip Kowalski

Skolgatan och Rämsvägen i Lesjöfors kommer att förändras.

För nu har arbetet med rivningen av ett antal av kommunens fastigheter kommit en bit på vägen.

– Krasst innebär det att fastigheter som skulle ha blivit rivna för längesen blir rivna nu, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S).

Murbruket är blottat och här och var ligger högar med isolering.

Hyresfastigheterna på Skolgatan respektive Rämsvägen i Lesjöfors har gjort sitt. Rivningen är inledd och nu ska ytan återställas och göras fin.

Att byggnaderna skulle rivas har varit klart sedan länge.

– Vi fick hjälp under 1990-talet av statens bostadsomvandling, eller bostadsakuten som det hette på den tiden, att riva ett antal fastigheter. Då var de här aktuella fastigheterna under lupp, men Migrationsverket ville ha verksamhet och då sa bostadsakuten att det var okej att ha kvar lägenheter för migranter. Man kan säga att tack vare det har de här fastigheterna varit kvar såpass länge, säger Åsa Hååkman Felth (S), kommunalråd i Filipstad.

Inte till salu

Istället för tomma lägenheter kommer det att bli gröna ytor.
Istället för tomma lägenheter kommer det att bli gröna ytor. Foto: Filip Kowalski

Att sälja vidare fastigheterna har aldrig varit aktuellt.

– Vi har inte kunnat sälja fastigheterna vidare och vi hade inte gjort det om vi hade kunnat, för vi vill inte ha social dumpning i vår kommun. Det här var fastigheter som var tänkta att de skulle försvinna från bostadsmarknaden, säger Åsa Hååkman Felth.

Kommunen, liksom det kommunala bostadsbolaget Stiftelsen Filipstadsbostäder, genomför en kontinuerlig översyn över sitt bostadsbestånd. Därför väntas fler fastigheter rivas i framtiden.

– Vi har till exempel gjort en husaffär i Persberg för att få ner beståndet. Vi hade 8 lägenheter där men bytte till oss 20. De lägenheterna ska vi riva nu, för de var i så dåligt skick - och med det försvinner det 12 lägenheter från marknaden, säger Åsa Hååkman Felth.

Gröna ytor

I Lesjöfors kommer invånarna nu få se gröna ytor istället för de rivna fastigheterna. Åsa Hååkman Felth vågar dock inte uttala sig om hur det kommer att se ut.

– Vi tänker att vi ska ta ett helhetsgrepp över Lesjöfors - så det kommer att ges besked vid ett senare tillfälle. Men självklart kommer vi se till att området blir fint för de boende som finns kvar där, säger hon.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonFilipstads kommunLesjöforsMigrationsverketPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.