Hoppa till huvudinnehållet

Ny stödlinje vid psykisk ohälsa

Publicerad:
Stödlinjen är till för de som själva drabbats, men också för anhöriga och närstående, skriver Lina Nordquist och Eva Julin Dombrowe.
Stödlinjen är till för de som själva drabbats, men också för anhöriga och närstående, skriver Lina Nordquist och Eva Julin Dombrowe. Foto: isabell Höjman/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den nya nationella stödlinjen kommer att ha fokus på vuxna, eftersom Bris redan har en fin verksamhet dit barn kan vända sig, skriver Lina Nordquist och Eva Julin Dombrowe.

Till en redan karg verklighet kom coronaviruset, ensamhetens och orons pandemi. Den gjorde det ännu tydligare att Sverige behöver en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa.

De av oss som mår så dåligt att de riskerar att skada sig själva allvarligt, ska inte tvingas klara detta ensamma. Den som ser en älskad vän eller anhörig lida ska heller inte lämnas ensam med hela bördan. Många hundratusen samtal efter hjälp rings varje år, men idag kan alldeles för få av dem besvaras. Vi kan bättre.

Därför har Liberalerna tillsammans med regeringen och Centerpartiet kommit överens om att det ska inrättas en ny nationell stödlinje dit människor kan ringa för att få stöd med psykisk ohälsa och självmordstankar. Stödlinjen är till för de som själva drabbats, men också för anhöriga och närstående. Folkhälsomyndigheten har nu fått i uppdrag att förbereda för tekniska lösningar och för rekrytering av kunnig personal, så att linjen kan öppnas nästa sommar.

Så skriver du en debattartikel

Den nya nationella stödlinjen kommer att ha fokus på vuxna, eftersom Bris redan har en fin verksamhet dit barn kan vända sig.

Varje människa som behöver stöd måste få hjälp innan det är för sent, var i landet hon än bor. Detta är ett gemensamt ansvar och vi behöver skapa lösningarna tillsammans. Därför satsar vi med glädje och hoppfullhet på denna stödlinje. Det blir inte en dag för tidigt.

Lina Nordquist (L)

Sjukvårdspolitisk talesperson

Eva Julin Dombrowe (L)

Regionråd, Region Värmland

Artikeltaggar

BrisCenterpartietCoronavirusetDebattEva Julin DombroweFolkhälsomyndighetenJökenLiberalernaLina NordquistPsykisk ohälsaSjälvmord