Hoppa till huvudinnehållet

Ny chans för konstnärer att nå ut – sex regioner efterlyser nya verk

Publicerad:
Sex regioner ska samverka om inköp av konst. (Arkivbild från Liljevalchs, med verk av Marielle Göthberg)
Sex regioner ska samverka om inköp av konst. (Arkivbild från Liljevalchs, med verk av Marielle Göthberg) Foto: Janerik Henriksson/TT

Nya chanser öppnas för konstnärer att få sälja sina verk, när Värmland och fem andra regioner går ihop om konstinköp.

– Vi är väldigt spända på vad vi kommer att få för gensvar, säger Maria Andrén, konstansvarig vid Region Värmland.

Under sommaren kommer de sex regionerna att lägga ut en gemensam, öppen utlysning för yrkesverksamma konstnärer bosatta inom regionerna.

Det som efterlyses är konstverk som ska sättas upp i offentliga miljöer.

– Det är ett sätt för konstnärerna att öka chanserna för inköp, säger Maria Andrén.

Pionjärprojekt

Västmanland, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland och Örebro län är de samverkande regionerna.

– Vi har aldrig gjort något sånt här tillsammans tidigare, säger Maria Andrén.

– Med utlysningen kan vi utveckla våra arbetssätt och befintliga kanaler för inköp av konst och samtidigt skapa nya möjligheter för konstnärer i våra regioner. Dessutom får vi en uppdaterad bild av konstnärskap i Sveriges mittregioner, säger Karin Maingourd, verksamhetsutvecklare konst i Region Västmanland.

– Det här blir en del av omvärldsbevakningen, säger Maria Andrén, som är förväntansfull inför projektet:

– Jag hoppas att många känner vilja och gnista att fortsätta, även om det inte är ett lika roligt sätt att sprida sin konst på som att ställa ut. Jag hoppas att man ska hålla i och se det som ett konkret projekt med mål att det ska bli inköp, säger hon.

Maria Andrén hoppas att många konstnärer ska ta chansen att visa upp sina verk genom det nya projektet.
Maria Andrén hoppas att många konstnärer ska ta chansen att visa upp sina verk genom det nya projektet. Foto: Lena Richardson

Större spridning

Varje intresserad konstnär kan genom att skicka in en ansökan med bilder på sina verk få sälja till flera regioner.

Ansökan är öppen från 1 juni till 8 augusti och riktar sig till yrkesverksamma inom bild och form. Bland kraven som ställs finns att konstnärerna ska ha minst tre års konstnärlig utbildning eller motsvarande och/eller kunna visa på konstnärlig verksamhet de senaste fem åren.

Efter pandemin

Idén till samarbetsprojektet kom ur pandemin, som gjort att utställningarna är färre och även försvårat resor för dem som köper in konst i regionerna.

– Jag ska inte säga att det heller i normalläget är så himla enkelt att hålla på koll på närregionerna. Jag tänker att det här samarbetet kan fortlöpa även när det inte är pandemi. Det är bra för oss mittregioner att ha lite koll på varandra och lära känna varandras konstnärer, säger Maria Andrén.

Budgeten inte klar

När inskickningsperioden är slut väntar digitala möten mellan de regionansvariga och diskussioner om vem som ska köpa vad.

Hur stora pengar som står på spel är inte klart.

– Någon region har avsatt 150 000, någon närmare 300 000. Det ser lite olika ut, säger Maria Andrén och tillägger att Värmlands budget för konstinköp via samarbetsprojektet inte slagits fast ännu.

Det är heller inte klart om pengarna ska tas ur det ordinarie anslaget för konstinköp eller om det blir extra resurser.

Regionerna köper konst både till offentliga lokaler som sjukhusmiljöer och vårdcentraler och till kontorsmiljöer.
Regionerna köper konst både till offentliga lokaler som sjukhusmiljöer och vårdcentraler och till kontorsmiljöer. Foto: Lena Richardson

Helt klart ökar chansen för värmländska konstnärer att nå ut genom projektet, men ökar inte konkurrensen också, när konstnärer från andra län är med och marknadsför sig här också?

– Jag är av den fasta övertygelsen att konkurrens nästan alltid är bra. Jag hoppas att man ska välkomna goda konkurrenter. Att representationen av fina och bra konstnärskap ökar kan bara verka positivt för hela konstområdet, säger Maria Andrén.

Artikeltaggar

KarlstadKonstKonstnärMaria AndrénRegion Örebro länRegion VärmlandSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.