Hoppa till huvudinnehållet

Lättade krögare inför pandemilättnader

Publicerad:
Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken i Karlstad, ser fram emot sommarens lättnader av restriktioner.
Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken i Karlstad, ser fram emot sommarens lättnader av restriktioner. Foto: Lisa Olaison

På tisdagen införs de första lättnaderna i pandemirestriktionerna. För den kämpande krogbranschen är det en lättnad på flera sätt.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken.

Från den 1 juni har restauranger och krogar möjlighet att ha öppet till 22.30, en förlängning med två timmar.

En månad senare, 1 juli, kan öppettiderna förlängas ytterligare. Alternativt kan restriktionerna tas bort helt och hållet och begränsningen av storleken på sällskap och avstånd försvinner, enligt regeringen.

NWT har pratat med många kämpande krögare och nöjesarrangörer under de 15 månader som gått sedan pandemin bröt ut.

Nu är tonen lättare.

– Vi ser ljust på framtiden, även om det varit tufft. Nu skiner solen och det här är ett steg i rätt riktning. Vi ser en fin sommar för vår innergård som är utomhus och väntar på att restriktionen om max fyra vid samma bord ska lätta, så större familjer får sitta tillsammans igen, säger Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken i Karlstad.

Hur lätt blir det att få tag på personal efter permitteringar och uppsägningar?

– Det är bekymmersamt. Jag ringer till de som varit här förut och många har fått andra jobb eller studerar. Det är glädjande såklart, men tufft för oss. Barpersonal och servering är tuffast, just nu hoppar jag in själv och jobbar varannan helg.

Skymtar ni början på slutet av restriktioner nu?

– Ja det måste vi, så det ser vi ljust på, samtidigt som det ska kännas tryggt för våra gäster. Det kommer förfrågningar från företag om konferenser och middagar längre fram. Det finns ett stort sug efter det, även efter konserter, säger Malin Lundberg.


Framtidstron för bröderna Olsson som bland annat driver Olssons Bazar i Karlstad och Olssons brygga i Arvika, är stor.

Andreas Olsson, delägare i Olssons Bazar och Olssons Brygga.
Andreas Olsson, delägare i Olssons Bazar och Olssons Brygga. Foto: Lisa Olaison

– I allra högsta grad, superpositivt! Jag blev nästan lite chockad över att de kan lätta så mycket i juli, det känns nästan overkligt att det kan bli nästans om vanligt, förutom nattklubbsdelen, säger Andreas Olsson.

Även för dem är det tufft jobb att få personal.

– Kockar har vi, svårast är bartenders och även serveringspersonal. Men det kommer lösa sig, det gör det alltid. Jag får göra comeback själv i baren annars, fortsätter han.

Ser ni ljuset i tunneln?

– Ja absolut. Jag orkar inte med ett bakslag till så vi är glada, positiva och ödmjuka.


Louise Tigerholm, vd för Tigerholm Sportbars som driver O´Learys i Karlstad, håller med.

Louise Tigerholm, vd för Tigerholm Sportbars som driver O’Learys.
Louise Tigerholm, vd för Tigerholm Sportbars som driver O’Learys. Foto: Lisa Olaison

– Lättnaderna är nästan över förväntan. Vi kan visa två av tre Sverigematcher i fotbolls-EM och hela finalen i juli. Folk verkar vara sugna på att se fotboll även om inte Sverige är med hela vägen, säger hon.

– Sedan får vi tänka rätt när det gäller att hitta personal igen, satsa på att utbilda nya och ge dem en bra start. Jag har goda förhoppningar. Jag är bara så glad att vi överlevt, både ekonomiskt och mänskligt.


Christer Arnesson, delägare i restaurang Tryckeriet i Karlstad, tror dock att det fortfarande kan komma konkurser.

Christer Arnesson, delägare i Tryckeriet.
Christer Arnesson, delägare i Tryckeriet. Foto: Sanna Stark

– Det är skönt att det vänder nu, men två timmar längre öppettider räddar inte branschen. Vi måste kunna fylla alla stolar för att det ska gå, så det är långt kvar än för att kunna säga att vi tagit oss igenom det här. Många sitter med stora lån och uppskjuten skatt som ska betalas när pengarna börjar rulla i igen, då kan nästa smäll komma. Men nu kör vi och hoppas på det bästa, säger han.

Restriktionsglädje: ”Gött att det blir lite mer normalt”

Artikeltaggar

Andreas OlssonArvikaChrister ArnessonCoronavirusetKarlstadKrogarLouise TigerholmMalin LundbergMat och dryckVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.