Revansch för Redén i Elitloppet

Publicerad:
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström vann Elitloppet 2021. Foto: Pontus Lundahl/TT

För ett år sedan var Propulsion först i mål i Elitloppet men han blev av med segern när det framkom att han var nervsnittad.

I år kom revanschen för Daniel Redén när Don Fanucci Zet vann på Solvalla.

– Det är som att någon regisserar hela mitt liv just nu, kommenterade Redén.

Don Fanucci Zet hade ett jobbigt utgångsläge i sitt försök när han hade spår åtta. Örjan Kihlströms uppgift var att ta hästen till final med en så bra placering som möjligt utan att bruka för mycket krafter.

Ingen lätt ekvation men det löste sig bra när han blev tvåa bakom spetsvinnande Vivid Wise As i ett taktiklopp. Även det andra försöket vanns från spets genom franske Gelati Cut.

När det väl var dags för final tog Vivid Wise As hand om ledningen på nytt från sitt innerspår och Don Fanucci Zet hamnade i andra par utvändigt.

Ut på den sista långsidan stötte Björn Goop med Moni Viking från tredje par utvändigt och det tvingade Örjan Kihlström att gå ut i tredjespår.

– Vi fick ett fint lopp men det är tufft att gå i tredjespår till slut i de här sammanhangen så det var bra gjort att vinna och han vann ju säkert innan det var klart, kommenterade Örjan Kihlström loppet.

Men när han gick ut i tredjespår gjorde han det för att ta position. För fullt började han att köra först i den sista kurvan och Vivid Wise As var chanslös att svara.

Bästa finaltiden

Don Fanucci Zet vann på tiden 08,9 och det är den snabbaste segertiden i en final genom tiderna.

– Det känns helt fantastiskt. Det är en så oerhört rolig seger för Daniel Redén och skötaren Ellinor Wennebring. Det är stort att vinna Elitloppet och nu fick Daniel äntligen sin seger och det känns underbart. Don Fanucci Zet är så skön häst. Han har en enorm inställning och kämpar så mycket som det går. Han blev faktiskt lite fladdrig i aktionen till slut med barfotabalans men visade sin inställning och höll reda på benen, sa Örjan Kihlström.

"Ett tag att smälta”

Daniel Redén var märkbart påverkad av segern och kunde inte prata direkt efter loppet men när han tagit sig till vinnarcirkeln gick det bra.

– Nu har jag gråtit ur mig så mycket att jag kan prata igen. Det är som att någon regisserar hela mitt liv just nu. Don Fanucci Zet är ett hemkok som nu är vinnare av Elitloppet och det kommer att ta ett tag att smälta. Elitloppet är det största som vi har i travet och det som hände under förra året ligger fortfarande på bordet men nu är det Don Fanucci Zet vi snackar om och han är en otroligt värdig vinnare. Utan Örjan Kihlström hade jag inte stått här, så är det bara. Han bygger hästarna och han kände nog redan i Sprintermästaren att det här är nog en häst som kan vinna Elitloppet, sa Daniel Redén.

Moni Viking gick till final som trea efter ett lopp i rygg på vinnande Vivid Wise As. I finalen slutade han femma från tredje par utvändigt på tiden 09,4/1 609 meter.

Artikeltaggar

Daniel RedénElitloppetÖrjan KihlströmSolvallaTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare