Hoppa till huvudinnehållet

Restriktionsglädje: ”Gött att det blir lite mer normalt”

Publicerad:
Maria Östby, 41, Karlstad, Frida Warnquist, 37, Karlstad, Margareta Stålberg, 69, Karlstad och Tina Warnquist, 64, Karlstad är glada att det snart blir lättade restriktioner.
Maria Östby, 41, Karlstad, Frida Warnquist, 37, Karlstad, Margareta Stålberg, 69, Karlstad och Tina Warnquist, 64, Karlstad är glada att det snart blir lättade restriktioner. Foto: Helena Karlsson

På tisdag kommer vissa restriktioner att lättas. Bland annat får krogarna ha öppet till 22:30, idrottsläger får genomföras och upp till 500 personer får gå på till exempel en fotbollsmatch.

NWT tog sig ut och träffade några värmlänningar för att ta reda på hur de tänker och tycker kring restriktionslättnaderna.

– Detta ger lite hopp om att det snart är slut, säger Edward Vänje från Torsby.

Smittskyddsläkaren: Oförväntad snabb nedgång i Värmland

På Sandgrundsudden träffar NWT på ett kompisgäng från skidgymnasiet i Torsby som är glada att det nu blir lättnader.

– Det är väl gött att det blir lite mer normalt igen, säger 17-årige Tor Lindstedt Nyberg.

– Men man får inte släppa loss bara för det, pandemin är fortfarande kvar, fyller Edward Vänje i och tillägger:

– Men detta ger lite hopp om att det snart är slut.

Edward Vänje, 17, Torsby, Felix Andersson, 17, Torsby, Carl Dalmalm, 18, Torsby och Tor Lindstedt, 17, Torsby går allihopa på skidgymnasiet i Torsby.
Edward Vänje, 17, Torsby, Felix Andersson, 17, Torsby, Carl Dalmalm, 18, Torsby och Tor Lindstedt, 17, Torsby går allihopa på skidgymnasiet i Torsby. Foto: Helena Karlsson

Gymnasiekompisarna Saga Norbäck Welin, Theo Nordvall, Doris Wretling och Ebba Stacho är också ute på Sandgrundsudden och spelar kubb i solen.

Nya leveranser: Så mycket vaccin väntar Region Värmland

– Sen förra året har man haft hoppet uppe och sen har det blivit sämre. Men det är skönt att det börjar släppa lite nu, säger Saga.

– Vi går en dansutbildning på gymnasiet så pandemin och distansundervisningen har påverkat oss väldigt mycket. Men vi längtar tillbaka till att träffa klassen och ha fysiska lektioner igen, säger Doris.

Saga Norbäck Welin, 16, Karlstad, Ebba Stacho, 16, Arvika, Theo Nordvall, 16, Karlstadoch Doris Wretling, 16, Karlstad glädjs åt att samhället nu kommer öppna upp ytterligare och att snart få återgå till fysiska lektioner.
Saga Norbäck Welin, 16, Karlstad, Ebba Stacho, 16, Arvika, Theo Nordvall, 16, Karlstadoch Doris Wretling, 16, Karlstad glädjs åt att samhället nu kommer öppna upp ytterligare och att snart få återgå till fysiska lektioner. Foto: Helena Karlsson

”Påverkar mitt arbete”

I museiparken har Frida Warnquists familj ett födelsedagskalas för Selma som fyller år. Där träffar vi Maria Östby som tycker det är bra att det kommer lättnader nu.

– Jag är jätteglad, det här påverkar mitt arbete väldigt mycket också. Alla vi som jobbar i evenemangsbranschen är överlyckliga, säger Maria och fortsätter:

– Pandemin har gjort att man har tvingats att vara innovativ och hitta andra lösningar. Men det ska bli skönt att det blir lite mer normalt.

Här är veckans viktigaste coronanyheter i Värmland

Mormor Tina Warnquist är också glad att det nu öppnas upp lite mer.

– Men jag hoppas att folk sköter sig ändå. Jag tror dessutom att vi kommer hålla lite mer avstånd i framtiden också. Jag kommer i alla fall fortsätta vara försiktig framöver. Men att träffas såhär utomhus nu tycker jag är okej.

Inte setts på 1,5 år

På en gassande uteservering träffar vi vännerna Carina Sörestam från Karlstad och Louise Linder från Kil.

– Det känns bra. Smittskyddet har koll på läget och det känns som att vi går mot ljusare tider, säger Louise

– Jag tycker att det är helt okej att det blir lättnader nu, säger Carina och fortsätter:

– Det är första gången vi ses så här på över ett och ett halvt år.

Vännerna Carina Sörestam, 52, Karlstad och Louise Linder, 30, Kil har inte setts under dessa former på långt över ett år.
Vännerna Carina Sörestam, 52, Karlstad och Louise Linder, 30, Kil har inte setts under dessa former på långt över ett år. Foto: Helena Karlsson

Per Ericson, 58, är på besök i Karlstad och passar på att ta en promenad i solen på Skutberget. Han är glad att det nu blir lättnader och att restaurangerna får lite bättre förutsättningar.

– Skönt att restaurangerna får ha öppet längre. Verksamheterna har verkligen lidit. Sen är det viktigt för hälsan att träffa folk också. Det bra att barnen också får ha cuper och åka på läger igen. Ungdomsverksamheten är viktig.

Per Ericson, 58, Roslagen, är på besök i Karlstad och tycker det är bra att restaurangerna får ha öppet två timmar till.
Per Ericson, 58, Roslagen, är på besök i Karlstad och tycker det är bra att restaurangerna får ha öppet två timmar till. Foto: Helena Karlsson

På Café Freja i Kil sitter Maj-Gret Olsson och Roland Vestlund och njuter av sommarvädret.

– Vi litar på att de som beslutar vet vad dem gör. Men för oss blir det inte så stora förändringar. Jag hoppas vi kan ta husbilen till Norge i sommar, säger Maj-Gret.

– Det har varit väldigt orättvist också. I en kyrka eller fotbollsarena fick det bara vara åtta personer men i en butik kan det vara hur många som helst, säger Roland.

Roland Vestlund, 72, Kil och Maj-Gret Olsson, 70, Kil
Roland Vestlund, 72, Kil och Maj-Gret Olsson, 70, Kil Foto: Helena Karlsson

Här är restriktionslättnaderna från och med den 1:a juni

– Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.

– Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.

– Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.

– Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.

– Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30

– När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadKilNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.