Hoppa till huvudinnehållet

Larmet: ”Våldet har blivit grövre”

Publicerad:
Karin Ljungh, ordförande Alla Kvinnors Hus, Karlstads kvinno- och tjejjour, berättar att våldet har eskalerat under pandemin.
Karin Ljungh, ordförande Alla Kvinnors Hus, Karlstads kvinno- och tjejjour, berättar att våldet har eskalerat under pandemin. Foto: Helena Karlsson

Under söndagen och mors dag genomförde Alla kvinnors hus, tjejjouren och kvinnojouren i Karlstad en manifestation med budskapet ”sluta mörda oss”.

– Vi ser att våldet har eskalerat på grund av pandemin, säger Karin Ljungh, ordförande för Alla kvinnors hus, Karlstads kvinno- och tjejjour.

På stora torget i Karlstad står flera kvinnor och tjejer med skyltar där det står ”sluta mörda oss” på. Manifestationen görs för att sätta fokus på mäns våld mot kvinnor och där det dödliga våldet är den yttersta konsekvensen.

Karin Ljung är ordförande för Alla kvinnors hus i Karlstad och berättar att våldet har eskalerat under pandemin.

– Vi på Karlstads kvinnojour har inte sett någon ökning av antalet stödsökande under pandemin. Men däremot ser vi att våldet har eskalerat på grund av den isolering som sker till följd av pandemin.

Så våldet har blivit grövre?

– Ja precis. Man har inte sin frizon. Man jobbar hemma och det gör att man är på varandra och våldet blir grövre.

Klädda i svart och med en skylt med texten ”Sluta mörda oss” genomför Alla kvinnors hus och Karlstads kvinno- och tjejjour en manifestation.
Klädda i svart och med en skylt med texten ”Sluta mörda oss” genomför Alla kvinnors hus och Karlstads kvinno- och tjejjour en manifestation. Foto: Helena Karlsson

Tidigare år skedde fem uppmärksammade mord av kvinnor. Karin Ljungh menar att det har lett till att frågan har fått ett större fokus.

– Det är synd att det ska krävas fem mord för att det ska ske, men det är bra att frågan är i ljuset nu. Bland annat har Karlstads kommun beslutat att vi ska få ett extra ekonomiskt tillskott.

Att manifestationen inträffar på mors dag är ingen slump. Tanken är att budskapet ska vara lättare att ta till sig på en dag som denna.

– Idag är det en dag för kvinnor och då visar vi att den yttersta konsekvensen för kvinnor i våldsamma relationer är dödligt våld, säger Karin Ljungh.

Artikeltaggar

Alla Kvinnors HusKarin LjunghKarlstadkvinnojourenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.