Hoppa till huvudinnehållet

Freja på väg i sjön: ”Runt midsommar hoppas vi på”

Publicerad:
Runt midsommar hoppas Ing-Britt Bergström att S/S Freja af Fryken ska sjösättas igen. Arkivbild.
Runt midsommar hoppas Ing-Britt Bergström att S/S Freja af Fryken ska sjösättas igen. Arkivbild.

Det var över sex år sedan Freja trafikerade Frykensjöarna senast. Men efter en omfattande restaurering är båten snart i sjön igen.

– På ett år har det lagts över 4000 timmar på att restaurera båten och runt midsommar hoppas vi att sjösätta Freja, säger Ing-Britt Bergström, ordförande för Ångbåtsföreningen Freja.

1869 gick jungfrufärden för S/S Freja af Fryken. 27 år senare förliste den och elva personer omkom.

1994 bärgades båten och efter en stor renovering trafikerade Freja återigen Fryken 1997. Senast Freja sågs kryssa över Frykensjöarna, till bland annat Torsby och Sunne, var för drygt sex år sedan.

Men snart är det alltså dags igen.

– Vi har ett önskemål om att vi ska lägga båten i sjön runt midsommar. Men det är lite avhängt på transporten, det krävs även lyftkranar för att få i båten. Men vi hoppas att vi får till det på ett bra sätt så att båten kommer i sjön, säger Ing-Britt Bergström, ordförande för Ångbåtsföreningen Freja.

Eldsjälar i ångbåtsföreningen Freja, med ordförande Ing-Britt Bergström i spetsen.
Eldsjälar i ångbåtsföreningen Freja, med ordförande Ing-Britt Bergström i spetsen. Foto: Helena Karlsson

Arbetet för att få båten i ordning har varit omfattande och tagit tusentals timmar.

– Det är ett gäng som är pensionerade som har ägnat sig åt att fixa med båten. De har ansträngt sig väldigt mycket. På ett år har de lagt ner över 4000 ideella timmar på att restaurera båten.

För att få k-märkta Freja sjöduglig igen har föreningen bland annat fått ekonomisk stöttning från Riksantikvarieämbetet, Kils kommun och Gustaf IV Adolfs minnesfond.

Freja är omåttligt populär att åka på. Arkivbild.
Freja är omåttligt populär att åka på. Arkivbild.

Det är en del arbete som återstår innan renoveringen är helt färdig. Bland annat ska båten målas, skorstenen komma på plats och relingar skruvas.

Hur ser intresset ut för att åka med Freja?

– Båten är väldigt populär att åka på. Vi har haft fullt sjå om att svara på förfrågningar av folk som vill ha kalas, bröllop och andra sällskap som vill boka in sig, säger Ing-Britt och tillägger:

– Pandemin har väl gjort att suget och intresset har ökat ytterligare.

Artikeltaggar

Freja af FrykenKilNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.