Hoppa till huvudinnehållet

Ge inte EU beskattningsrätt

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men lösningen kan inte vara att ge mer makt till Bryssel och skapa en europeisk superstat. Vi är glada över att Kristdemokraterna i Europaparlamentet har hållit en rak och konsekvent linje. Vårt parti har röstat nej till alla försök att införa nya EU-skatter, skriver Nike Örbrink och Carl Olehäll.

Kristdemokraterna gick till val på att göra EU lagom igen. Den kampen har aldrig varit viktigare att föra än nu och den måste föras av fler än oss. När EU skuldsätter en hel ungdomsgeneration och ger sig själv beskattningsrätt, då är det dags att dra i nödbromsen. Vi måste stoppa färdplanen för egna medel.

Nike Örbrink, förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU).
Nike Örbrink, förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU). Foto: KDU

Nyligen röstade Sveriges riksdag för att ge grönt ljus till EU:s återhämtningspaket Next Generation EU, även kallad coronafonden. Beslutet innebär att EU-kommissionen ges möjlighet att låna 750 miljarder euro på kapitalmarknaden för att lindra de negativa effekterna av coronapandemin. Drygt hälften av medlen betalas ut som bidrag och resten som lån.

Så skriver du en debattartikel

Sverige har redan gett klartecken till kommissionen att de ska kunna låna upp en närmast astronomisk summa på marknaden. Dessa skulder ska vara betalda senast 2058, om 37 år. Sveriges skuld kommer uppgå till 150 miljarder kronor. Vi har ingen aning om hur vi ska kunna betala tillbaka de pengarna. Det beslutet fattas i ett senare skede.

Carl Olehäll, internationell sekreterare, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU).
Carl Olehäll, internationell sekreterare, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU). Foto: KDU

Snacka om att köpa grisen i säcken. Men en sak vet vi. Fler och fler röster kommer höjas för att EU ska få beskattningsrätt för att kunna täcka det här hålet i budgeten. Det är precis det som var Europaparlamentets intention när man lade fram sin färdplan för egna medel. Om den genomförs så är den europeiska superstaten snart ett faktum. Faktum är att det första steget redan är taget.

Sveriges EU-avgift baseras på tre beräkningsgrunder som funnits sedan 1980-talet: storleken på bruttonationalinkomsten, samt intäkter från moms och tullar. Nyligen röstade Europaparlamentet om att införa en fjärde beräkningsgrund, en avgift för plastförpackningar som inte återvinns. Detta är det första steget i färdplanen.

Ett bra beslut, menar den svenska regeringen. Eftersom Sverige redan har ett väl utvecklat system för plaståtervinning så riskerar inte vi att drabbas negativt ekonomiskt. Det stämmer inte alls. De länder som riskerar att förlora på att plastavgiften införs har nämligen rätt till ett avdrag. Just nu har 17 av EU:s 27 medlemsländer fått en sådan rabatt. Avgiften är verkningslös. I slutändan blir det svenska skattebetalare som får stå för notan, också eftersom plastavgiften möjliggör en ökning av EU:s budget på totalen.

Självklart kommer det krävas stora offentliga investeringar för att vi ska kunna ta oss ur den här pandemin, som har medfört stora påfrestningar på ekonomi, företag, välfärd och psykisk hälsa. Men lösningen kan inte vara att ge mer makt till Bryssel och skapa en europeisk superstat. Vi är glada över att Kristdemokraterna i Europaparlamentet har hållit en rak och konsekvent linje. Vårt parti har röstat nej till alla försök att införa nya EU-skatter. Nu krävs det att vi kan bygga en koalition för att sätta stopp för färdplanen för egna medel. Fler partier måste bekänna färg. Än är det inte för sent.

Nike Örbrink

Förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Carl Olehäll

Internationell sekreterare, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattEUEU-kommissionenEuropaparlamentetKDUKristdemokraternaNike ÖrbrinkPlastSkatter